Zamatos erdei gyümölcsös
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Piskóta felverthez (3 lap):
  • 2 db tojássárgája
  • 5 g eritrit
  • 2 db tojásfehérje
  • 18 g xilit + 12 g eritrit,
  • 20 g mandulaliszt
  • 10 g aprított-pirított mandula
  • 10 g kakaópor (20-22%)
  • késhegynyi sütőpor
Gyümölcsös zseléhez:
  • 150 g erdei gyümölcs (málna, áfonya, eper, piros és fekete ribizli),
  • 70 g víz
  • 15 g xilit
  • 2 db lapzselatin
Gyümölcsvelőhöz:
  • 200 g erdei gyümölcs,
  • 25 g víz
  • 20 g xilit
  • 30 g eritrit
Joghurtos krémhez:
  • 205 g gyümölcsvelő
  • 100 g lecsepegtetett görög joghurt (10 %)
  • 3 db lapzselatin
  • 120 g tejszín (30 %)
Csoki glézhez:
  • 26 g tejszín
  • 3 g eritrit
  • 14 g cukormentes csokoládé (70%)
  • ¼ lapzselatin
Csokoládé díszhez (8 db):
  • 3 g cukormentes csokoládé
Tetejére:
  • 8 szem friss málna
Leírás
Piskóta felvert:
  1. A tojássárgáját fehéredésig kevertem az édesítővel.
  2. A fehérjét kemény habbá vertem az édesítővel.
  3. Állagkiegyenlítés utána összeforgattam a kettőt, két lépésben hozzáadtam a liszt, mandula, kakaópor, sütőpor keverékét és óvatosan elkevertem.
  4. Három db 16 cm átmérőjű lapot kentem, 230 fokon 3-4 perc alatt készre sütöttem.
  5. Sütőpapírt lehúztam, töltésig becsomagoltam.
Gyümölcsös zselé:
  1. Lapzselatint beáztattam.
  2. Gyümölcsöt (nagyobbakat kockára vágtam) a vízzel és az édesítővel összefőztem, csak éppen egyszer felforrt.
  3. Hűtöttem.
  4. Forró zselatinnal kötöttem.
Gyümölcsvelő:
  1. A gyümölcsöt, vizet, édesítőket összefőztem első forrásig, botmixerrel pürésítettem, szűrőn átpasszíroztam.
  2. A mag és héj darabokat nem használtam fel, így lett 225 g gyümölcsvelőm.
  3. Ebből 20 grammot használtam a 3. piskóta lap megkenésére, 205 g pedig a joghurtos krémbe került.
Joghurtos krém:
  1. A lapzselatint beáztattam.
  2. Gyümölcsvelőt összekevertem a görög joghurttal, forró zselatinnal kötöttem.
  3. Végül hozzáadtam a tejszínhabot.
Csoki gléz:
  1. A lapzselatint beáztattam.
  2. Tejszínt felforraltam, hozzáadtam az édesítőt, ebbe került az áztatott zselatin és az apróra vágott csokoládé.
  3. Elkevertem, botmixerrel selymesítettem.
Csoki dísz:
  1. Az olvasztott csokoládéból sütőpapír csíkra formákat rajzoltam.
  2. Kissé hűlni hagytam, majd papírhenger belsejébe tettem, ívesre dermesztettem.
Torta összeállítása:
  1. A formát nagyon vékonyan olajjal kikentem.
  2. Első lapot a formába tettem, gyümölcszselét rákanalaztam, eligazítottam.
  3. Második lapot ráhelyeztem, kicsit megnyomkodtam, hogy a felesleges levegő távozzon. Erre 200 g joghurtos krém került.
  4. Következett a harmadik (gyümölcsvelővel megkent) lap, amire szintén 200 g krémet tettem.
  5. Egy órára mélyhűtőbe tettem.
  6. Tetejét csoki glézzel bevontam. 2 órát hűlt a hűtőben.
  7. A forma mellett a csokigléznél óvatosan körbevágtam, lehúztam a formát.
  8. Oldalát a maradék krémmel (50 g) bekentem, egy éjszakát a hűtőben pihentettem.
  9. Tetejét friss málnaszemekkel és csokidísszekkel dekoráltam.
Megjegyzés
Ez egy 8 szeletes, 16 cm torta karika, nincsen alja. Ebbe állítottam össze és hűtöttem a tortát.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/zamatos-erdei-gyumolcsos-torta/