Házi tarhonya
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 400 g finomliszt
  • 2 tojás
  • kevés víz
  • 1 kk. só
Leírás
  1. A lisztet (400 g) a gépbe öntöttem. Lezártam a tetejét.
  2. A gép megmérte.
  3. Kiírta a gép a szükséges folyadék mennyiségét.
  4. Elindítottam a gépet, elkezdte keverni a lisztet.
  5. Hozzáöntöttem a folyadékot. Jelen esetben 2 tojást és annyi vízet, hogy összesen 155 ml volt. (Korábban 1 kk. sót elkevertem a tojásos vízben.)
  6. Összeállította a gép a tésztát és elkezdte kinyomni.
  7. Az eleje még kicsit száraz volt, nem teljesen homogén, így ezt levágtam, megállítottam a gépet és visszatettem bele a levágott tésztát.
  8. Aztán ahogy nyomta én folyamatosan vágtam a műanyag spatulával, hogy kis apró tarhonyák legyenek. Néha megállítottam a gépet, kicsit megliszteztem a tálcán lévő tarhonyát. Majd ismét elindítottam a gépet, míg az összes tésztát ki nem nyomta. (A tarhonya összesen 520 g lett.)
  9. A tarhonyát sütőpapírral fedett tepsire raktam, 2 tepsin éppen elfértek.
  10. Végül 150 fokos sütőben 8 percig szárítottam, majd 180 fokra emeltem a hőmérséklete és 12 perc alatt megpirítottam. Lezártam a sütőt, még 5 percig a forró sütőben hagytam. (Pirítás után 370 g lett belőle.)
  11. Szitába tettem a pirított tarhonyát, a felesleges lisztet kiráztam belőle.
  12. Kis olaj hozzáadásával, kb. 2,5 szeres víz és só hozzáadásával készre főztem.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/gepi-tarhonya-keszitese-hazilag/