Házi gumicukor
 
Hozzávalók
  • 6,5 kg érett, magozott szilva
Leírás
Gumicukor készítése:
  1. A szilvát megmostam, magvaltam, ledaráltam.
  2. Indukciós főzőlapon, maximális fokozaton, 3 órán keresztül, folyamatos keverés mellett főztem. (Közben még bot mixerrel egyszer alaposan átpépesítettem.) Jó sűrű lekvárt kaptam belőle.
  3. Majd szilikonlapra kikentem. (Törekedni kell rá, hogy egyenletes vastagságú legyen, hogy egyenletesen száradjon. Legközelebb dupla vastagságra fogom kenni, hogy száradás után is vastagabb maradjon.) 29 x 31 cm lapokra kentem, így 7 és fél lap lett.
  4. Az aszalógép tálcáira tettem a kikent lapokat és 70 fokon, 10 óra alatt szárazra aszaltam. (Aszalás után összesen 1450 g lett belőle.) Az aszalási idő a víztartalomtól és a gép teljesítményétől függően változhat!
  5. A sütőpapírt lehúztam róla. Daraboltam.
  6. (Egyszerre egy lapot daraboltam, a többit légmentesen lecsomagolva eltettem.)
Édes savanykás cukorbevonat készítése:
  1. Kisebb adag, nem lesz elég az összes szilvára: 50 g kristálycukorhoz 3 g (1 csapott kávéskanál) citromsavat kevertem.
  2. Majd 100 g feldarabolt gumicukorhoz 10 g (1 csapott teáskanál) cukorbevonatot adtam, alaposan összekevertem. (Legegyszerűbb módja, ha egy kis műanyag edénybe teszitek a gumicukrot, erre kerül a savanykás cukorbevonat, majd rázárjátok a tetejét és alaposan összerázzátok.)
  3. A végeredmény egy intenzív szilva ízű, kemény (de rágható/szopogatható) édes savanykás bevonatos finom házi gumicukor.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/hazi-gumicukor-adalekanyag-mentes/