Malátás házi feketekenyér
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Előtésztához:
  • 200 g teljes kiőrlésű rozsliszt (RL-190)
  • 3 g szárított élesztő
  • 250 g langyos víz
Kenyérhez:
  • összes előtészta
  • 400 g búza finomliszt (BL-55)
  • 20 g sikér
  • 70 g karamell maláta
  • 2 g szárított élesztő
  • 2-3 kk. só
  • 200 g langyos víz
  • 50 g olaj (én mogyoróolajat használtam)
Leírás
Előtészta készítése:
  1. A hozzávalókból előtésztát készítettem. (Egy műanyag tálban kanál segítségével összekevertem a lisztet, élesztőt és a vizet.)
  2. Letakartam, majd a konyhapulton pihentettem 24 órát.
Kenyértészta összeállítása:
  1. Másnap a kész előtésztához hozzáadtam a többi alapanyagot (az olajnak csak a felét), alaposan kidagasztottam.
  2. Majd az olaj másik felével tovább dagasztottam, végül letakarva egy órát pihentettem.
Formázás:
  1. A tésztát szilikonos nyújtólapra tettem, téglalap alakúra húzogattam, csücskeit kissé behajtottam, majd lazán feltekertem, a végét kicsit összecsippentettem.
  2. Sütőpapírral bélelt formába tettem, úgy hogy a tészta vége a kenyér aljára kerüljön.
  3. Kb. 50 percet pihentettem a kenyeret, közben vízzel megspricceltem a tetejét, hogy ne száradjon ki, és a sütőt előmelegítettem 250 fokra.
Sütés:
  1. Gőzős sütőben 250 fokon sütöttem 10 percig.
  2. Majd 210 fokon még 30 percet. (Félidőben a kenyeret kivettem a formából, forma nélkül sütöttem tovább, hogy az alja is szép pirosra süljön.)
  3. Sütés után rácsra tettem kihűlni, tetejét vízzel enyhén megspricceltem.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/malatas-hazi-feketekenyer/