A hozzávalókból előtésztát készítettem. (Egy műanyag tálban kanál segítségével összekevertem a lisztet, élesztőt és a vizet.)
Letakartam, majd a konyhapulton pihentettem 24 órát.
Kenyértészta összeállítása:
Másnap a kész előtésztához hozzáadtam a többi alapanyagot (az olajnak csak a felét), alaposan kidagasztottam.
Majd az olaj másik felével tovább dagasztottam, végül letakarva egy órát pihentettem.
Formázás:
A tésztát szilikonos nyújtólapra tettem, téglalap alakúra húzogattam, csücskeit kissé behajtottam, majd lazán feltekertem, a végét kicsit összecsippentettem.
Sütőpapírral bélelt formába tettem, úgy hogy a tészta vége a kenyér aljára kerüljön.
Kb. 50 percet pihentettem a kenyeret, közben vízzel megspricceltem a tetejét, hogy ne száradjon ki, és a sütőt előmelegítettem 250 fokra.
Sütés:
Gőzős sütőben 250 fokon sütöttem 10 percig.
Majd 210 fokon még 30 percet. (Félidőben a kenyeret kivettem a formából, forma nélkül sütöttem tovább, hogy az alja is szép pirosra süljön.)
Sütés után rácsra tettem kihűlni, tetejét vízzel enyhén megspricceltem.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/malatas-hazi-feketekenyer/