Burgonyapelyhes pogácsa
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 60 g burgonyapehely
  • 200 g hideg víz
  • 350 g finomliszt
  • 250 g vaj vagy margarin
  • 15 g friss élesztő pici vízben feloldva
  • 13 g só
Tetejére:
  • 1 tojás kenni, magvak szórni
Leírás
Előkészítés:
  1. A burgonyapelyhet hideg vízzel elkeverem, félre teszem pihenni, míg alaposan meg nem duzzad. (kb. 1 óra, olyan állaga lesz, mint egy teljesen áttört főtt burgonyának)
  2. A lisztet és a puha vajat elmorzsoltam.
  3. Hozzáadtam a sót, az élesztőt és a burgonyás masszát, összegyúrtam.
  4. Letakarva, egy éjszakát a hűtőben pihentettem.
  5. Másnap lisztezett felületen a tésztát átgyúrtam, nyújtottam, éles késsel enyhén berácsoztam, majd apró pogácsakiszúróval szaggattam.
  6. Sütőpapíros tepsire tettem, tetejét felvert tojással megkentem, százámmaggal megszórtam. Kb. 1,5 órát pihent a tepsin a pogik, közben a sütőt 220 fokra előmelegítettem.
  7. Végül a 220 fokos sütőben, 15 perc alatt sültek készre.
  8. Tepsin hagytam kihűlni őket.
Megjegyzés
1 nagy tepsivel (55-60 db apró pogácsa) lesz ebből az adagból.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/burgonyapelyhes-pogacsa/