Sós karamellás ostya
 
Hozzávalók
Karamellhez:
  • 200 g kristálycukor
  • 60 g víz
  • 65 g vaj
  • 100 g tejszín
  • 3 csipet só
Tésztához:
  • 100 g sötétbarna lágy nádcukor
  • 100 g kristálycukor
  • 150 g vaj
  • 2 db tojás
  • 400 g finomliszt
  • csipetnyi só
  • késhegynyi fahéj
Leírás
Karamell elkészítése:
  1. Mindent kimértem és a tűzhely mellé készítettem: majd nyeles forralóba tettem a cukrot és a vizet, közepes hőmérsékleten főztem, néha megkevertem.
  2. Amikor elkezdett karamellizálódni, kisebbre vettem a hőt (gyorsan megéghet a cukor), lapos fakanállal néha megkevertem, illetve az összecsomósodott cukordarabokat szétnyomogattam a fakanál élével.
  3. Amikor szép barna lett és felolvadtak a cukorrögök, hozzáadtam a vajat és homogénre kevertem.
  4. Ezután lehúztam a tűzről, hozzáadtam a szobahőmérsékletü tejszínt, elkevertem.
  5. Majd még 3-4 percre visszatettem a tűzre és kissé besűrítettem.
  6. Megsóztam, elkevertem. Félretettem hűlni.
  7. Hűlés közben még sűrűsödni fog, úgyhogy ne sűrítsétek be túlságosan.
Tészta összeállítása:
  1. A kétféle cukrot, a lágy vajat és a tojást robotgéppel habosra kevertem.
  2. Hozzáadtam a többi alapanyagot, majd először spatulával majd kézzel összeállítottam a tésztát.
  3. Enyhén ragad és lágy a tészta, de azért lehet vele dolgozni. Húsz egyforma darabra osztottam, lisztes kézzel gömbölyítettem, lisztezett tálcára raktam.
  4. Majd 2-es fokozaton kisütöttem az ostyákat. Egy ostya sütése 2 perc 20 másodperc. Lapos fakanállal vettem ki a sütőből az ostyákat.
  5. Miután egy kisült, már tettem is be a következő tésztát sülni. Ami kisűlt, azt éles késsel kettévágtam (Vigyázva mert forró!) és karamellt tettem a közepébe, az oldalától kb. 6-7 mm-et üresen hagyva. Rátettem a másik felét, majd rácsra tettem hűlni. Ostyánként kb. fél evőkanál karamellt kentem bele. Két evőkanál segítségével dolgoztam, mert a karamell kicsit ragacsos.
  6. Miközben sülnek az ostyák, ha a karamell túlságosan besűrűsödne, akkor mikroban kicsit rá kell melegíteni vagy vízfürdőre tenni és akkor újból folyékonyabbá válik.
  7. Az ostyákat teljes kihűlésig rácson kell hagyni, utána lehet műanyag vagy fém dobozba tenni.
Megjegyzés
Az ostyákat melegen kell elvágni és tölteni!
A karamell mennyisége éppen elegendő a 20 db ostyához.
A liszt mennyisége tévesen szerepelt, javítottam. 20 db ostyához 400 g lisztre van szükség!
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/sos-karamellas-ostya/