Almáspite
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 350 g liszt
  • 150 g vaj vagy ráma
  • 100 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • ½ csomag sütőpor
  • csipetnyi só
  • 1-2 evőkanál tejföl
Töltelékhez:
  • 5-6 db nagy alma (vagy több!!!)
  • cukor
  • fahéj
  • citromlé
Leírás
  1. A töltelékhez 5 db nagyobb almát megtisztítunk, lereszelünk. (nagyobb lyukú reszelőn, hogy darabosabb maradjon, ne legyen leveses massza.)
  2. Ha még így is sok a leve, kicsit kinyomkodjuk, áttesszük egy lábasba. Ízlés szerint cukrozzuk, ráfacsarunk egy fél citrom levét, fahéjjal ízesítjük. Néhány perc alatt megpároljuk, majd hűtjük.
  3. Előkészítjük a tésztát is, amihez a lisztet elkeverjük a porcukorral, sütőporral.
  4. Ezután hozzáadjuk a vajat, tojássárgáját és jól összemorzsoljuk.
  5. Végül annyi (1-2 ek) tejfölt adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon, könnyen gyúrható legyen.
  6. Két részre osztjuk, letakarjuk, hűtőben pihentetjük 15-20 percet (míg a töltelék kihűl).
  7. A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
  8. A sütőt előmelegítjük.
  9. Lisztezett deszkán az egyik tésztát 24 x 32 cm téglalappá nyújtjuk. (Nyújthatjuk a sütőpapíron is, akkor könnyen a sütőpapírral együtt áthelyezhetjük a tepsire.)
  10. Elosztjuk rajta a kihűlt tölteléket, majd betakarjuk a tészta másik felével.
  11. Tetejét villával megszurkáljuk és a sütőbe helyezzük.
  12. Előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon, 25-30 perc alatt készre sütjük. Tepsin hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt 4 x 4 cm-es kockákra szeleteljük és tetejét vaníliás porcukorral megszórjuk.
Megjegyzés
Készíthetjük féldarás lisztből is. (Ebben az esetben a szükséges lisztmennyiség fele sima finomliszt, a másik fele pedig rétesliszt.) Másnap is nagyon finom, a tésztája az alma nedvességét átveszi, kicsit megpuhul.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/almas-pite/