Zabpelyhes rozsos kenyér
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 100 g BL 80 kenyérliszt
  • 50 g BL55 sima liszt
  • 50 g teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 100 g búzasikér
  • 200 g zabpehely
  • 1 csom. szárított élesztő
  • 2 kk. só (ízlés szerint)
  • 1 kk. méz
  • 1 ek. tejföl
  • 1 ek. olaj
  • 4 dl langyos víz
  • Magvak a tetejére
Leírás
  1. A szárazanyagokat (lisztek, sikér, zabpehely, élesztő, só) egy tálban elkeverjük.
  2. Hozzáadjuk a nedves anyagokat (méz, tejföl, olaj, víz) és egy kanál, fakanál (kinek mi esik jobban kézre) segítségével jól kiverjük, dagasztjuk. Kicsit nehéz vele dolgozni, mert ragad, és közben izom is kell, mert sűrű a tészta. Kézzel nem ajánlott, mert ráragad a kezünkre!
  3. Langyos helyen, letakarva egy jó órát kelesztjük.
  4. Amikor megkelt erősen lisztezett deszkára borítjuk, és alulról és fölülről is behajtjuk a tésztát.
  5. Aki szereti magvakkal megszórhatja. Én használtam lenmagot, zabpelyhet, szotyit és szezámmagot. Kicsit meghengergethetjük, hogy a magok jobban beleragadjanak.
  6. Majd egy óvatos, gyors mozdulattal a formába helyezzük.
  7. Langyos helyen még egy fél órát kelesztjük.
  8. Légkeveréses sütőben, 190 fokon sütöm. Fél óra sütés után egy fóliával letakartam és még úgy sütöttem 50 percig. Összesen 1 óra 20 percig.
  9. Rácson hagytam kihűlni. Az eredmény egy viszonylag sűrű, de finom kenyér, aminek kicsit “nedves” érzetű (mint a rozskenyereknek általában) a bélzete. De hangsúlyozom, hogy nem nyers, teljesen át van sülve és nagyon finom.
Megjegyzés
Tényleges munka nem sok van vele, csak hosszú a várakozási idő (kelesztés) és a sütési idő. Nem kell megijedni tőle, az anyagok kimérése, bedagasztás és a formázás kb. 20-30 percet vesz igénybe összesen.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/zabpelyhes-rozsos-kenyer/