Burgonyás stangli
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 500 g finomliszt (BL-55)
  • 3 kk. só
  • 20 g friss élesztő
  • 2,8 dl víz (vagy főtt krumpli főzővíze)
  • 1 ek. krumplipüré
  • 1 ek. puha vaj
  • szezámmag (tetejére)
Leírás
  1. A lisztet átszitáljuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
  2. Egy műanyag kelesztőtálba belemérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, jól elkeverjük.
  3. Rámorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos vizet, beletesszük a krumplipürét, vajat és jól kidagasztjuk. Viszonylag lágy tésztát kell hogy kapjunk, ami előszőr kicsit ragad, de aztán dagasztás során szépen elválik az edény falától és a kezünktől is. Ha túl lágy a tészta, kicsi lisztet adjunk még hozzá.
  4. Amikor szép fényes és egynemű, letakarjuk és félretesszük 1-1,5 órára.
  5. Ha megkelt a tésztánk, enyhén lisztezett felületre borítjuk, 12 egyforma darabra vágjuk és kis bucikká formáljuk.
  6. A bucikból egyesével “rudakat sodrunk”. A rudakat 2-3 cm-es közökkel egymás mellé rakjuk és vízzel enyhén lepermetezzük. Egy másik tepsivel lefedve 30 percet pihentetjük.
  7. Amikor letelt a 30 perc, addigra jól meg is keltek a stanglik, ismét kicsit megpermetezzük a stanglikat és szezámmaggal megszórjuk.
  8. Majd 170 fokon (hideg sütőben indítva) kb. 25 perc alatt készre sütjük.
  9. A stanglikat rácson hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés
A belseje olyan puha, hogy az valami csoda. De tényleg, próbáljátok ki, megéri. :-)
Ugyanez a tészta pogácsának is elkészíthető, akkor nyújtsuk kerekre, tetejét késsel rácsozzuk be, szaggasuk ki, tetejét tojással megkenve süssük meg.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/burgonyas-stangli/