Rizsfelfújt
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 2,5 dl kerek szemű rizs
  • 5-6 dl tej
  • 4 tojás
  • 4 ek. cukor
Leírás
  1. A rizst megmostam, egy órára vízbe beáztattam.
  2. Fél liter tejben feltettem főni, lassú tűzön. Majd még kb. 1 dl tejet öntöttem rá, mire megfőtt. (A rizs fajtájától is függ a tej mennyisége, nekem most kb. ennyit vett fel).
  3. Amikor megpuhult, lezártam, kihűtöttem.
  4. Sütőt előmelegítettem 230 fokra, közben a tojásokat szétválasztottam.
  5. A tojás fehérjét gépi habverővel kb. 2 perc alatt, magas fokozaton kemény habbá vertem.
  6. A sárgájába beletettem 4 ek. cukrot, azt is habverővel kikevertem, míg ki nem fehéredett.
  7. Majd a cukros sárgájával összekeverem a tejberizst. Ezt már fakanállal, óvatosabban.
  8. És végül hozzátkevertem a fehérjehabot. Ezt igen óvatosan, hogy ne törjem össze a habot.
  9. Sütőpapírral borított tepsibe öntöttem, és betettem sülni.
  10. Kb. 10 perc után a tetejét egy papírral letakartam, így sütöttem tovább még 20 percet. Összesen fél óra alatt meg is sült a rizsfelfújtam.
  11. Miután kihűlt, a papírt egyszerűen le lehetett húzni róla. (És a tepsit sem kellett sokáig "vakarászni".)
Megjegyzés
Ez a mennyiség, egy kisebb (20x27 cm-es) tepsibe pont belefért, 12 szeletre vágtam.
Baracklekvárral vagy szörppel leöntve igen finom csemege. A fiúk baracklekvárral és porcukorral ették, én a régi szép idők emlékére szörppel leöntve fogyasztottam.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/rizsfelfujt/