A lisztet átszitáljuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A virsliket 3 darabra vágjuk.
Egy műanyag kelesztőtálba belemérjük a lisztet, hozzáadjuk az élesztőt, a sót és jól elkeverjük.
Ráöntjük a langyos vizet és tejet, hozzáadjuk a zsírt és jól kidagasztjuk. Viszonylag lágy tésztát kell hogy kapjunk, ami előszőr kicsit ragad, de aztán dagasztás során szépen elválik az edény falától és a kezünktől is. Ha túl lágy a tészta, kicsi lisztet adjunk még hozzá.
Amikor szép fényes és egynemű, letakarjuk és félretesszük 1-1,5 órára.
Ha megkelt a tésztánk, enyhén lisztezett felületre borítjuk, 3 részre osztjuk.
Az első rész tésztát kb. 20 x 26 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk, majd 10-10 darabra vágjuk, úgy hogy 2x20 és 2x6 cm-es darabokat kapjunk. (Képek között rajzon látható, hogy hogyan.)
A rövidebb darabka lesz a fejre való "turbán" a hosszabb pedig a test kialakítására szolgál.
Itthoni fogyasztásra használhatunk egy figurához egy egész virslit is, de én direkt kisebbet csináltam, a tanítónéni kérésére.
Tehát a munka egyszerű, a rövidebb darabot rátekerjük a virsli egyik végére. A hosszabb darabot pedig a másik végére, úgy hogy maradjon ki a virsliből a kettő között, ez lesz az arca. A hosszabb tésztadarabot a virsli után is tekerjük tovább spirálisan, míg tart a tészta. (Ha egész virsliből készítjük, akkor könnyebb lesz a tekergetés, mert a hosszú virsli miatt jobban lesz tartása a múmiának.) Majd egyesével a papírral borított tepsire fektetjük őket.
Így járunk el a másik két adag tésztával is.
Amikor készen vannak a múmiák egy hegyes késsel két kis hosszanti bevágást ejtünk az arcon, és beletuszkolunk 1-1 bors szemet.
Végül felvert tojással lekenjünk a múmiákat.
Én hideg sütőbe tettem a két tepsit, 250 fokra állítottam, alsó felső sütéssel, és jó 20 percet sültek. Sütés közben egyszer megcseréltem a tepsiket, hogy egyenletesebben süljenek.
Tepsin hagytam kihűlni őket.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/halloween-mumia/