Kelt rétes
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 550 g finomliszt (BL-55)
  • 25 g élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl víz
  • 1 tojás
  • 1 ek. vaj
  • 1 ek. zsír
  • 1 kk. só
  • 3 ek. cukor
Almás öltelékhez:
  • 4 nagyobb alma
  • 2 ek. cukor
  • fahéj
  • 2 ek. zabpehely
Túrós töltelékhez:
  • 125 g túró
  • 2 ek. tejföl
  • 1 ek. cukor
  • fahéj
  • 1 tojás sárgája
  • 1-1 maréknyi meggy és áfonya
  • 2 ek. zabpehely
Leírás
Előkészítés:
  1. Az élesztőt a langyos folyadékba (1,5 d, tej, 1,5 víz) morzsoltam, kis cukrot szórtam rá, 10 perc alatt felfutott.
  2. Lisztet átszitáltam. Hozzáadtam a sót, cukrot, amivel elkevertem.
  3. Ez után hozzáadtam a felfutott élesztőt, a felvert tojás felét (másik felét félretettem), vajat és a zsírt és alaposan átgyúrtam, dagasztottam. Letakarva félretettem 90 percet pihenni.
  4. Ez alatt elkészítettem a töltelékeket. A túrót, tejfölt, cukrot, fahéjat, tojássárgáját összekevertem.
  5. Az almát megmostam, megpucoltam, lereszeltem.
Elkészítés:
  1. Amikor megkelt a tészta, két egyenlő részre osztottam.
  2. Az első darabot téglalap alakúra nyújtottam (kb. 40x25 cm)
  3. A középső sávot megszórtam 2 ek. zabpehellyel, majd rákanalaztam a reszelt almát (amit kicsit kicsavartam, hogy a leve ne áztassa el a tésztát), aminek a tetejét megszórtam 2 ek. cukorral és kis fahéjjal.
  4. Ez után a töltelék alatti és feletti tésztarészt kb. 2 cm-ként bevagdostam, majd szépen egyet föntről, egyet lentről a töltelékre hajtogattam. A fél tojáshoz kis tejet öntöttem és azzal kentem le a rétes tetejét. Hideg sütőbe tettem, 190 fokon 30 perc alatt készre sütöttem.
  5. A másik adag tésztával is hasonlóan jártam el, nyújtottam, rászórtam 2 ek. zabpelyhet, rákanalaztam a túrótölteléket, majd rátettem a fagyasztott gyümölcsöket, megszórtam 2 ek. cukorral és kis fahéjjal. Alul felül bevagdaltam, töltelékre hajtogattam a tésztát, lekentem a tejes tojással.
  6. Amíg az almás sült, addig a túrós-gyümölcsös a pulton pihent.
  7. Amikor az almás rétes megsült, meleg sütőben, 25 perc alatt megsült a túrós rétes.
  8. Rácson hagytam kihűlni, szeletelés után porcukorral meghintettem.
Megjegyzés
2014.11.23-án ismét elkészítettem a réteseket, a képeket a galéria végéhez csatoltam.
A káposztás réteshez a töltelék hasonlóan készül, mint a káposztás tésztához a káposzta. Tehát a káposztát lereszeltem, kis olajon dinszteltem sóval és törött fekete borssal, majd amikor megpuhult kissé lepirítottam.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/kelt-retes/