Sajtos pogácsa
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 400 g finomliszt (+2 ek. liszt)
  • 200 g rétesliszt
  • 3 kk. só (ízlés szerint)
  • 110 g sajt
  • 250 g vaj
  • 1 tojás
  • 150 g natúr joghurt
  • 30 g élesztő
  • 1 csipet cukor
  • 0,5 dl víz
  • + 1 tojás kenni
Leírás
Előkészítés:
  1. Fél dl langyos vízbe belemorzsoltam az élesztőt, egy csipet cukrot szórtam rá, félretettem.
  2. A sajtot lereszeltem.
  3. A finomlisztet átszitáltam, hozzámértem a réteslisztet, hozzáadtam a sót, reszelt sajtot, elkevertem.
  4. Hozzáadtam a felfutott élesztőt, vajat, tojást, joghurtot, amivel összeállítottam a tésztát. Kissé ragadt, még kb. 2 púpos evőkanálnyi lisztet adtam hozzá.
  5. Betettem letakarva a hűtőbe, ahol egy éjszakát pihent. (Ha aznap szeretnénk sütni, akkor a konyhapulton 2-3 órát pihentessük a tésztát.)
Elkészítés:
  1. Másnap kora reggel, enyhén lisztezett felületen elnyújtottam, tetejét éles késsel berácsoztam, szaggattam.
  2. A pogik tetejét tojással megkentem, 1 órát a tepsin pihentettem.
  3. A sütőt 190 fokra előmelegítettem, majd kb. 20 perc alatt a pogikat készre sütöttem.
Megjegyzés
Éjszakai kelesztéssel készítettem, hogy reggel frissen tudja Istvánkám a suliba vinni. Még langyosak voltak, amikor a kis kosárba tettem a pogikat, egy nagy kosár almával vittük a suliba, szülinapi kínálónak. :-)
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/sajtos-pogacsa/