A nyár íze üvegbe zárva! Kertünkben termett paradicsom, édes spirál paprika és csípős jalapeno paprika, ezek felhasználásával és még némi vásárolt alapanyagból finom salsa szószt készítettem. Ez főzött salsa szósz, dunsztolással tartósítva, hogy télen is legyen mit elővenni a kamra polcáról. Igazán finom csak egy natur tortilla chipsszel is, de remek mártogatós grissinivel, sörkiflivel, sajtokkal, friss zöldségekkel, de akár sült húsokhoz is kínálható. Én ehhez a mennyiséghez 5 db jalapenó csípős paprikát tettem, így a szószom is csípős lett. Nem ehetetlenül, hanem pikánsan csípős. Ha kedvet kaptatok elkészíteni, írom a részletes receptet és sorolom a pontos hozzávalókat. Persze a zöldségek arányán és a fűszerezésen mindenki változtathat a szájíze szerint vagy éppen a szerint, hogy mi termett a kertben vagy mit tudott venni a piacon. Kedvcsinálónak és ötletadónak mutatom, hogy én hogy készítettem. 🙂
- 1,5 kg paradicsom
- 500 g édes paprika
- 350 g vöröshagyma
- 3 ek. olaj
- 1,5 kk. só
- 1 ek. barnacukor
- kis bors
- 3 babérlevél
- 1 tk. édes fűszerpaprika
- 60 g lilahagyma
- 250 g palermó paprika (1 zöld, 1 piros, 1 sárga)
- 500 g kápia paprika
- 2 db zöldcitrom leve
- 1 kk. só
- 1 tk. cukor
- Az üvegeket elmostam.
- Az alapszószhoz való zöldségeket megmostam, lecsepegtettem, feldaraboltam.
- Hozzáadtam az olajat, fűszereket, majd 30 percet főztem.
- Közben megtisztítottam a lilahagymát, paprikákat és egész apró kockára vágtam. (Na ez volt a leghosszabb idő.)
- Fél óra alatt az alapszósz zöldségei megpuhultak, botmixerrel pürésítettem, majd átpasszíroztam.
- Ez lett a kész alapszószom, ebbe tettem bele az apróra vágott hagymát és színes paprikákat.
- Összefőztem, megkóstoltam, ízesítettem még 2 zöldcitrom levével, kis cukorral és sóval. Forrás után még 10 perc alatt készre főztem.
- Még forrón üvegekbe mertem, befőző fóliát tettem rá, rácsavartam a fedőt és fejre állítottam őket 10 percre.
- Végül mentek 90 percre vizes dunsztba.
- Onnan pedig száraz dunsztba kerültek kihűlésig. (Elég egyszer dunsztolni, de én biztos ami biztos alapon, mindig duplán csinálom.)
- Felhasználásig a spejzban tárolom őket, felbontás után ha nem fogyna el, természetesen hűtőbe kell tenni.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.