Sajtos tallért sütöttem lenmaglisztből. Aki paleo, gluténmentes vagy egészségesebb étrendet követ, nyugodtan kipróbálhatja. A tészta állaga kicsit száraznak tűnik, amikor a kis golyókat formázzuk, de nem akartam több zsiradékot adni hozzá, mert nem tudtam, hogy a magliszt a tallérsütőben hogy fog sülni. Félő volt, hogy sok olaj kisül belőle. (Ha nagyon morzsálódik, inkább még egy kis tejfölt adjunk a tésztához.) Végül sikerült, ugyan kisült egy kis olaj belőle, de finom lett és ropogós. A kisült olajat sütés után papírtörlővel felitattam. A sütési időre viszont oda kell figyelni, mert igen hamar sül, és a barna színe miatt megtréfálhat minket, vigyázzunk nehogy túlsüssük. Egy adagnak, ami 9 db, (ha már felforrósodott a sütőnk ) 45-50 másodperc bőven elegendő.
- 100 g lenmagliszt
- 100 g reszelt sajt
- ½ kk. szódabikarbóna
- 1 kk. só
- 1-2 kk. őrölt kömény
- 60 g tejföl (20%-os)
- 3 ek. kókuszolaj (60 g)
- A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát: A liszttel a szódabikarbónát, sót és köményt alaposan keverjük el, utána adjuk hozzá a többi hozzávalót.
- Kis golyókat formázunk belőle. (Vigyázzunk, mert ha túl nagyok, akkor sütésnél összeérnek.)
- A tallérsütőt bekapcsoljuk, 3,5-es fokozatra állítjuk.
- A golyókat a tallérsütőbe tesszük, tetejét rácsukjuk, kissé lenyomjuk, így kilapul a tészta.
- Készre sütjük. (Sütésnél a tallérok kicsit a felső lapra ragadhatnak, de egy lapos kés vagy lapos fakanál segítségével könnyedén leszedhetőek.)
- Így járunk el az össze kis golyóval, míg ki nem sül a teljes adag.
- Kb. 10 perc alatt sült ki, 72 db tallér, összesen 220 g lett.
Kb. 15 perc alatt összeállítottam és kigolyóztam a tésztát, majd 10 perc alatt ki is sült ez a mennyiség.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Korábbi tallér receptnél is sokan érdeklődtetek a gép után, ezért csatolok pár fotót, hogy ne kelljen egyesével mindenkinek megkérdezni, elküldeni. 🙂 A gép neve: Cloer 1431 Elektromos kekszsütő.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.