Egy tésztából kétféle ropogtatnivaló: tepertős krékert és tepertős tallért sütöttem. Ráadásul tej – és tojásmentesen. Néhány egyszerű hozzávalóból elkészíthető. Finom, ropogós, jól záródó dobozban hosszan eltartható.
Sok háztartásban nincsen tallérsütő, ezért most direkt kipróbáltam és azóta már kétszer meg is sütöttem ezt a krékert, hogy megmutassam, hogy tallérsütő nélkül, hogyan lehet elkészíteni.
- 600 g búzafinomliszt
- 3 kk. só
- 1 ek. pirospaprika
- 1 kk. bors
- 1,5 kk. szódabikarbóna
- 300 g darált tepertő (vagy 200 g darált tepertő és 100 g sertészsír)
- 1,5 dl víz
- A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát: A lisztet a szárazanyagokkal elkeverjük.
- Hozzáadjuk a darált tepertőt. Elmorzsoljuk a lisztes keverékkel, majd hozzáadjuk a vizet. Átgyúrjuk.
- Ha túl száraz a tészta még 1-2 ek. vizet adhatunk hozzá. Ahogy átveszi a kezünk melegét, olvad a zsiradék, úgy szépen összeáll a tészta.
- Fél órát letakarva pihentetjük.
- A tésztát két részre osztjuk, feléből kis golyókat formázunk és tallérsütőben közepes fokozaton megsütjük. (Vigyázzunk, mert ha túl nagyok, akkor sütésnél összeérhetnek!)
- Sütésnél a tallérok kicsit a felső lapra ragadhatnak, de egy lapos fakanál segítségével könnyedén leszedhetőek.
- A tészta másik felét sütőpapíros deszkán 38 x 32 cm téglalap alakúra nyújtjuk.
- Habkártyával megszúrkáljuk a tészta felületét.
- Derelyevágóval ízlés szerint felvágjuk. (Én most egész kicsikre vágtam.)
- Majd sütőpapírral együtt a tepsire húzzuk a krékereket.
- Előmelegített sütőben 200 fokon ropogósra sütjük. 18-20 perc alatt sültek készre.
- Miután kihűltek könnyedén szét lehet tördelni a vágási felületeknél, ahol esetleg összesültek.
Finom, ropogós még napok elteltével is.
Aki szeretné a tetejét megszórhatja magvakkal vagy sajttal szeletelés előtt. Nálunk ez most allergia miatt elmaradt.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Ezzel az elektromos kekszsütővel készítem a tallérokat, édes és sós változathoz is tökéletesen megfelel. Egyszerűen használható és gyorsan elkészül vele egy adag. Mutatom a képeket is. 🙂 Ha további információra lenne szükség, itt találtok: Cloer 1431 Elektromos kekszsütő.
Oldalamon sajtostallérok és édes kekszek/tallérok receptjeit itt találod: tallér receptek
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.