Mézes puszedli
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 250 g méz
  • 50 g zsír
  • 3 tojás sárgája
  • 1 egész tojás
  • 4 ek. tejföl
  • 600 g finomliszt
  • 150 g porcukor
  • 1,5 kk. fahéj
  • 1 kk. mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 kk. szódabikarbóna
Cukormázhoz:
  • 3 tojás fehérje
  • 250 g porcukor
  • 1 kk. ecet
Leírás
Tészta elkészítése:
  1. A mézet és a zsírt összemelegítjük.
  2. Egy tálban elkeverjük a tojást, tojássárgákat, tejfölt és a porcukrot.
  3. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a szódabikarbónával és a fűszerekkel.
  4. A mézes, tojásos és lisztes keveréket összeöntjük, egy fakanállal alaposan összekeverjük. Egy zacskóba tesszük, egy éjszakára a hűtőben pihentetjük.
  5. Másnap vizes kézzel teáskanálnyi darabokat veszünk ki a masszából, golyót formálunk belőle, majd sütőpapírral fedett tepsire tesszük a golyókat és kicsit lenyomjuk. Egymástól kellő távolságra helyezzük őket, mert sütés közben megnőnek.
  6. Előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt készre sütöttem őket. (Vigyázat, ne süssük túl, mert akkor kiszárad!)
  7. Míg sültek a puszedlik, a tojásfehérjét a cukorral és az ecettel habbá vertem. Nem kell nagyon keményre, mert akkor nem terül szépen a puszedlik tetején.
Díszítés:
  1. A kisült, de még forró puszedliket, a cukormázba mártottam, műanyag tálcára sorakoztattam őket, vigyázva, hogy ne érjenek össze, tetejüket cukorgyönggyel megszórtam, majd egy éjszakán át a konyhapulton pihentettem őket, hogy teljesen megszáradjon rajtuk a máz.
  2. Másnap jól zárható műanyag dobozba tettem őket.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből nekem 4 tepsivel lett, azaz 76 darab puszedli.
Kakaós változatban is elkészítettem, a fiúk kedvence lett. A kakaós puszedli receptjét itt találod: kakaós puszedli receptje.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/mezes-puszedli/