Sajtos burgonyás pogácsa
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 600 g liszt
  • 400 g áttört burgonya (ne legyen meleg!)
  • 4 kk. só (ízlés szerint)
  • 20 g élesztő
  • 50 g vaj vagy ráma
  • 1 tojás
  • 250 reszelt cheddar sajt
  • 200 g kaukázusi kefír
Hajtogatni és a tetejére:
  • 300 g trappista sajt
  • 1 tojás
Leírás
Előkészítés:
  1. A tészta hozzávalóit a dagasztótál üstjébe mértem, kb. 10 percet dagasztotta a gép. (Az élesztőt csak belemorzsoltam, nem futtattam külön fel.)
  2. Hűtőben 5 órát letakarva pihentettem.
Elkészítés:
  1. Lisztezett felületen nyújtottam, megszórtam reszelt sajttal, hajtogattam, fél órát letakarva pihentettem.
  2. Fél óra múlva ismét nyújtottam, megszórtam sajttal, pihentettem.
  3. Végül kb. két ujjnyi vastagra nyújtottam, közepes kiszúróval szaggattam, sütőpapírral borított tepsire tettem, felvert tojással megkentem, sóztam, reszelt sajttal megszórtam a tetejét.
  4. A lehullott tésztadarabokat ismét összegyúrtam, szaggattam, kentem, sóztam, sajttal szórtam.
  5. Tepsin pihentek még fél órát, ez idő alatt a sütőt 190 fokra előmelegítettem.
Sütés:
  1. Két tepsivel lett, most külön sütöttem őket, hogy a második tepsin lévő szélekből készült pogik még kelni tudjanak, míg az első tepsivel sült.
  2. Tepsinként 15 perc alatt sültek készre.
  3. Ebből a mennyiségből 45 db pogácsa lett.
Megjegyzés
A burgonyát előző este megfőztem és áttörtem, így nem kellett aznap vele már foglalkozni.
A sajtot - szintén előző nap - férjemmel lereszeltettem, ezzel is kevesebb dolgom volt a pogival, időt nyertem a sütés napján.
Miközben a pogit hajtogattam, a várakozási időkben tripla adag csokis kekszetbekevertem és kisütöttem. 115 darab, 2 nagy dobozzal lett belőle. :-)
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/sajtos-burgonyas-pogacsa/