Sajtszószos zöldségek
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 1 fej brokkoli
  • ½ kg spárga
  • 2 ek. olíva olaj
Mártáshoz:
  • 50 g vaj
  • 1 ek. liszt
  • őrölt bors vagy szerecsendió
  • kb. 2-2,5 dl tej
  • 70 g trappista sajt
  • 2 szelet cheddar sajt
Leírás
  1. A brokkolit és a spárgát megtisztítjuk. A brokkolit rózsáira szedjük, a spárgát kisebb darabokra vágjuk.
  2. Olajon kicsit pirítjuk, majd kis vizet öntünk alá, fedővel letakarjuk és pároljuk.
  3. Közben elkészítjük a sajtmártást: Egy kis lábasban vajat olvasztunk, hozzáadunk 1 ek. lisztet, kicsit pirítjuk. Majd 2 dl tejjel felöntjük, tovább keverjük és fűszerezzük.
  4. Hozzáadjuk a reszelt trappista sajtot és a cheddart sajtot, kis lángon a sajtokat beleolvasztjuk. Ha szükséges a maradék tejjel higíthatunk a mártáson.
  5. Amíg a mártás elkészül, a zöldségek is készen lesznek. Párolás közben néhányszor megkeverjük, illetve ellenőrizzük, hogy nehogy túl puhára főzzük.
  6. Tálalás: a zöldségeket tányérra szedjük, a forró mártással meglocsoljuk.
Megjegyzés
A párolási, pirítási idő attól is függ, hogy mekkora lángon készítjük, illetve hogy ki milyen puhán vagy roppanósan szereti. Mi úgy szeretjük, ha roppanósak a zöldségek, nem teljesen puhák. Férjem kérésére a zöldségeket egyáltalán nem sózom, természetesen aki úgy szereti, ne feledkezzen el a sózásról.
Ez a mennyiség 2 felnőttnek volt elegendő vacsorára, hús és köret nélkül.
A sajtot apríthatjuk késes aprítóval is, sokkal gyorsabb, mint reszelni.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/sajtszoszos-zoldsegek/