30+ ötlet, amire a késes aprítót használhatod! Gondoltad volna??? Én nem…
Egy nap a spejzt takarítottam, mikor is megtaláltam a botmixerem dobozát. Kinyitottam és meglepődve tapasztaltam, hogy milyen csoda darabok lapulnak a dobozban. Már nem is emlékeztem rá, hogy amikor a botmixert megvettük, akkor a késes aprítót és a habverőt a dobozban hagytam… Így sokáig csak a mixert használtam… de ennek most vége, mert rájöttem hogy a késes aprító használata megkönnyíti és felgyorsítja a konyhai munkát. Szóval csak ajánlani tudom, mert nagyon klassz. 🙂
minden botmixer
késes aprító habverő
Aztán egy nap egy főzős FB csoportban láttam, hogy valaki rákérdezett, hogy mire használható a késes aprító. Na, ekkor szöget ütött a fejembe, hogy valóban sok-sok dolgot lehet vele aprítani, darabolni, szecskázni, össze kellene szednem és írásba kellene foglalnom, hogy mik ezek, hátha másoknak is ötletet adok vele. Nagyon megkönnyíti, leegyszerűsítheti a főzést, érdemes kéz közelben tartani, hogy egyszerűen elő tudjuk kapni, hipp-hopp már fel is aprítottuk vele az alapanyagokat. A felsorolásban egyik-másik persze természetes, de vannak olyanok is, amire nem is gondoltál volna, ugye? Még egyszer hangsúlyozom, hogy ez a sok ötlet nem mind tőlem származik, köszönöm szépen a segítséget a sok hozzászólónak. 🙂
Használatához kis segítség:
Minél tovább aprítjuk benne az alapanyagot, annál homogénebb lesz. Tehát érdemes megnézni aprítás közben, hogy mennnyire apró már a benne lévő zöldség, gyümölcs, hús… Meg is rázogathatjuk az aprítót, akkor jobban keveredik benne az aprítandó alapanyag, így közel azonos nagyságú darabok leszenek. Almás pitéhez az almát darabosabbra hagyhatjuk, de pl. egy leveshez érdemes apróbbra vágni a hagymát, akkor nem fogják a gyerekek evés közben a hagymadarabokat kipiszkálni.
Ja, és még van 2 fontos aranyszabály, amit a saját bőrömön tapasztaltam:
1. Tényleg könnyen elővehető helyen tartsd az aprítót, mert ha az egész szekrényt ki kell pakolnod ahhoz hogy elővedd, akkor nem biztos hogy megérte előbányászni a szekrény mélyéről.
2. Használat után azonnal el kell mosni (de legalább vizet engedni bele), hogy ne száradjon bele az élelmiszer. Ellenkező esetben vakarászni, kaparászni kell, amivel szintén csak az időnket vesztegetjük. Ha ezt a két aranyszabályt betartod, biztos vagyok benne, hogy sokszor és örömmel fogod használni az aprítódat.
Na és akkor lássuk, hogy mi mindenre lehet használni a késes aprítót:
1. Hagymát aprítani pl. pörkölthöz, fasírthoz, leveshez, salátákhoz, mélyhűtőbe dinsztelve, bármihez…
2. Magvakat aprítani (tökmag, dió, mandula, napraforgó, mogyoró, kesudió, stb.)
3. Sajtot aprítani (reszelő helyett) pl. sajtszószhoz
4. Bébiételt pürésíteni
5. Zsemlemorzsa készítéséhez, a kenyeret, zsemlét aprítani
6. Kekszet aprítani, daráló helyett (süteményekhez)
7. Porcukrot készíteni vele. Na nálam ez megbukott. 🙁 Igaz kicsit finomítja a kristály cukrot, de semmiképpen nem nevezném porcukornak. Úgyhogy porcukor készítésénél én maradok a jól bevált, ezer éves kávédarálómnál. 🙂
8. Zabpelyhet aprítani vele – zabkásához. Nagyon finom és egészséges, receptjét itt találod: zabkása, az egészséges reggeli
9. Káposztát aprítani a káposztás tésztához (sokkal könnyebb, mint reszelni). Amióta így szecskázom, hipp-hopp elkészül a káposztás tésztám. Receptjét és fázisfotókat itt találod: káposztás tészta
10. Alma aprítására – almáspitéhez. Mennyei almáspite receptjeim vannak, itt találod: almáspite receptek
11. Tarhonya és csipetkeszerű tésztát gyártani vele – A tésztát dió nagyságúra kell tépkedni, pár darabot a gépbe kell tenni, plusz tenni hozzá egy két kanál lisztet és aprítani. Nem kell sokáig pár fordulat és kész is. Egyszerű és gyors.
12. Jeget, gyümölcsöt aprítani vele – jégkásának, smoothie-nak.
13. Petrezselyem- és zellerzöldet aprítani
14. Répát, zöldségeket aprítani – csalamádéba, savanyúságba, salátába
15. Burgonya aprítására (lapcsánkához, sztrapacskához) Aprítás közben állítólag egy tojást kell hozzá tenni, hogy könnyebben aprítsa a gép. Ma kipróbáltam, tojás hozzáadása nélkül is remekül aprította a gépem a burgonyát, igen finom tócsnit készítettem belőle.
16. Torma aprítására – céklába igen finom ízt ad az aprított torma.
17. Dzsemekhez gyümölcsöt aprítani
18. Házi vegetához szárított zöldségeket aprítani
19. Húst és disznóbőrt is aprítja
20. Házi füstölt sonkát aprít melegszendvicskrémhez
21. Májat aprítani vele májgombóchoz, májkrémhez
22. Tepertőt aprítani tepertőkrémhez, tepertős pogácsához.
23. Gombát aprítani leveshez, gombafasírthoz, töltelékekhez.
24. Vadashoz zöldségeket aprítani
25. Krémek, paszták, pesto-k készítésére is alkalmas
26. Kőrözötthöz, magyaros túrókrémhez hagymát aprítani, majd mehet bele a túró, vaj és a fűszerek, újból keverni és hipp-hopp készen is van.
27. Tojáskrémet készíthetünk benne. Bele a negyed tojások, hagyma, vaj, fűszerek, aprítjuk, hűtjük, majd jóízűen elfogyasztjuk. 🙂
28. Savanyú uborkát aprítani pl. orosz hússalátához
29. Savanyú uborkát és hagymát aprítani tonhalkrémhez. Majd bele a többi hozzávaló és percek alatt készen is van a finom halkrém. Így készítem: tonhalkrém receptje
30. Fokhagymát aprítani vele, persze nem 1-2 gerezdre gondolok, hanem nagyobb mennyiségre. Én most fokhagymát és száraz csilipaprikát aprítottam vele, garnéla rákhoz.
31. Sóska aprítására, amikor nagyobb mennyiség megy a fagyasztóba.
32. Akinek nagyobb aprítója van, az használhatja a tészta összedolgozására is. Főleg a linzer(szerű) tésztánál nagyon jó. Reszelt túrós, almás süti tésztáját is össze lehet vele állítani.
33. Készíthetünk vele mogyoróvajat is. A Húgicám így készíti: mogyoróvaj recept
34. Kekszekhez, muffinhoz, táblás csokoládét apríthatunk vele. Igen finom és egyszerűen elkészíthető kekszem van, receptjét itt találod: csokis keksz receptje
35. Aszalt paradicsomot és bazsalikomot aprítottam, sajtos tallérhoz.
36. Szárított csilit párszor megforgatjuk, és pillanatok alatt készen van a csilipehely.
37. Kukoricapelyhet is lehet vele aprítani, melybe fasírtot lehet forgatni.
38. Öregebb cukkini darabolására – nem a pici, frissen szedett cukkinire gondolok, mert azt könnyen lehet darabolni, hanem ami nagyra nőtt, hetekig tároltuk felhasználás előtt. Szóval ennek a cukkininek az aprítására is kiválóan alkalmas a késes aprító. Finom cukkinis süteményeket készíthetünk belőle.
39. Bio citrom kezeletlen héját levágni, aprítani, szárítani. Így lesz finom citromhéj süteményekbe.
Ennyit sikerült összeszednem. 🙂 Ha van még ezen kívül ötleted, kérlek oszd meg velem, és én a listát kibővítem, hogy mindenki profitálhasson belőle.
Mai napon megosztottam a káposztás tészta receptemet, és nagyon sok hozzászólás érkezett, hogy mások is küszködnek a káposzta reszelésével. Így most bebizonyosodott számomra, hogy nem volt hiábavaló megírni ezt a kis összefoglalót. 🙂
Ha úgy gondolod, hogy hasznos volt számodra ez a bejegyzés, kérlek egy megosztással vidd hírét Te is ezeknek az ötleteknek, hogy minél többen olvashassák.
2022.05.31. Pár hónapja vettem a Lidl-ben egy új késes aprítót, mert a réginek eltört a műanyag alkatrésze a kés fölött. A kés cseréje többe került volna, mint egy új aprító. Ez egy agyrém! Így termeljük a sok szemetet, nagyon sajnálom! Visszatérve az új aprítóra: tökéletesen működik, ár érték arányban pedig nagyon-nagyon megéri. Meg is mutatom, hátha valaki nem ismeri. 200 g diót egy pillanat alatt ledarál. Érdemes beszerezni mellé egy szilikon kanalat, azzal pl. a finomra aprított hagymát tökéletesen ki lehet belőle szedni. De krémek készítése után is nagyon jó szolgálatot tesz a szilikon kanál, mert nem marad az aprító falán szinte semmi a kencénkből.
- Az alján van egy gumis alátét, íyg nem csúszik a konyhapulton.
- Az üvege tartálya 200, 400 és 500 ml jelöléssel ellátott.
- Könnyen el lehet mosni, viszont azt tartsátok szem előtt, hogy használat után azonnal mossátok el, mert úgy hipp-hopp megvan, de ha beleszárad valami, akkor már nem lesz ilyen egyszerű dolgotok.
- Kettő fokozaton aprít.
A fotógaléria megtekintéséhez és a képek nagyításához, klikk. az első képre:
Köszönöm szépen!
Comments are closed.