Sajtos stangli - teljes kiőrlésű
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztába:
  • 250 g finomliszt
  • 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 2-3 kk. só
  • 20 g friss élesztő
  • 170 g főzőtejszín
  • 1,7-1,8 dl tej (lisztfüggő)
  • 50 g reszelt sajt
Tetejére:
  • 120 g reszelt sajt
Leírás
Előkészítés:.
  1. Kelesztőtálba belemérjük a liszteket, hozzáadjuk a sót, rámorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük.
  2. Hozzáadunk kb. 50 g reszelt sajtot, azzal is elkeverjük.
  3. Ráöntjük a langyos tejet és tejszínt, jól kidagasztjuk. Egy viszonylag lágy tésztát kell hogy kapjunk, ami dagasztás során szépen elválik az edény falától. (Én géppel dagasztottam.)
  4. Langyos, huzatmentes helyre, letakarva félretesszük pihenni a tésztát. Nekem kb. 1 órát pihent, szépen meg is nőtt ezen idő alatt a tészta.
Formázás:
  1. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, 12 egyforma darabra vágjuk és kis bucikká formáljuk. (Csak óvatosan, nem nyomkodjuk ki belőle a levegőt.)
  2. A bucikból egyesével “rudakat sodrunk” és a reszelt sajtban meghempergetjük őket, majd kb. 2 cm-es közökkel egymás mellé rakjuk a tepsire. (Ha nem ragad ráa sajt vízzel enyhén megpermetezzük, utána forgatjuk a sajtba.)
  3. Vízzel megpermetezzük őket és még 60 percet pihentetjük. Ezen idő alatt a sütőt is előmelegítjük.
  4. A tészta kelés és sütés közben kissé terülni fog, így a stanglik sütés közben összesülnek egymással.
Sütés:
  1. Sütés előtt vízzel ismét megpermetezzük a stanglikat.
  2. Majd 170 fokon, előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.
  3. Rácson hagyjuk kihűlni őket.
Megjegyzés
Mindenki ízlés szerint oszthatja a tésztát, aki nagyobbakat szeretne, az 10 db-ra, aki kisebbeket 14-16 darabra is oszthatja a tésztát.
Nekem most ici-picit megpirultak, mert vacsora közben a sütőben felejtettem őket.
Én amikor sajtos stanglit sütök, mindig teszek a fagyasztóba is pár darabot. Erről bővebben itt olvashatsz.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/sajtos-stangli-teljes-kiorlesu/