Csokoládés piskótatekercs
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Piskótához:
  • 5 egész tojás
  • 5 ek. liszt
  • 5 ek. cukor
Csokoládés töltelékhez:
  • 2 dl tejszín
  • 2 tábla (200 g) csokoládé
  • 3 ek. cukor (vagy ízlés szerint)
Leírás
Csokoládés töltelék elkészítése:
  1. A tejszínbe beletördeljük a két tábla csokoládét.
  2. Vízgőz felett, kevergetve megolvasztjuk. Ha szükséges cukorral édesítjük.
  3. Ha szépen elolvadt a csokoládé és egynemű a krémünk, félretesszük hűlni.
Piskóta elkészítése:
  1. Külön posztban a teljes munkafolyamat olvasható és fázisfotókon megtekinthető. Itt: Piskóta receptje
  2. A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
  3. A sütőt 250 fokra előmelegítjük.
  4. A tojásokat szétválasztjuk, egy kisebb tálkába kerül a sárgája, egy nagyobb tálba a fehérje.
  5. A fehérjét gépi habverővel kemény habbá verjük. (Az én habverőmmel max. fokozaton 2-3 perc)
  6. A sárgájába beletesszük az 5 ek. cukrot és a gépi habverővel ezt is jól elkeverjük. Ha kissé kifehéredik és a cukor már nem kristályos benne, akkor jó. (ez is kb. 2-3 perc alatt készen van.)
  7. Végül a fehérjehabos nagy tálba beleöntjük a cukros sárgáját, hozzáadjuk az 5 ek. lisztet és óvatosan (fakanál segítségével) hogy ne törjük, összekeverjük.
  8. Tepsibe öntjük, vastagságtól függően 6-8 perc alatt 250 fokon készre sütjük.
  9. Amikor megsült, kivesszük a sütőből, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egy tiszta konyharuhára tesszük és felcsavarjuk. Rácsra tesszük hűlni.
Piskótatekercs összeállítása:
  1. Amikor meghűlt a piskóta és a krém, óvatosan kitekerjük a piskótát a konyharuhából.
  2. Áttesszük a piskótát egy darab folpack fóliára. (Na nekem ez kimaradt, utána kellett bűvészkednem vele.)
  3. Megkenjük a csokikrémmel és feltekerjük. Nem kell túl szorosan, a krém miatt nem is tudjuk. (A krém a tekercs szélén így is kicsit kifolyhat, ezért is van szükségünk a fóliára. Valamint a piskóta tekercset is összefogja a fólia feltekerés után.)
  4. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy a krém megszilárduljon.
  5. Utána szépen szeletelhető. 20 szelet jön ki ebből a mennyiégből.
Megjegyzés
Ezzel a csokoládékrém mennyiséggel igen "gazdag" a piskótatekercs. Csokiimádóknak így kötelező elkészíteni. Aki nem szereti túl vastagon és intenzíven a csokoládét, az esetleg megfelezheti a krém mennyiségét.
A krémhez 30 %-os habtejszínt és 72%-os csokoládét használtam.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/csokolades-piskotatekercs-5-hozzavalobol/