A lisztet átszitáljuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
Egy műanyag kelesztőtálba belemérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, jól elkeverjük.
Rámorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos vizet és tejet, beletesszük a rámát és jól kidagasztjuk. Egy viszonylag lágy tésztát kell hogy kapjunk, ami előszőr eléggé ragad, de aztán dagasztás során szépen elválik az edény falától és a kezünktől is. (ma még kb. 2 ek. lisztet tettem hozzá)
Amikor szép fényes és egynemű a tészta, letakarjuk és félretesszük 1,5 órára. (ma nekem 2 órát pihent)
Formázás:
Enyhén lisztezett felületre borítjuk, kezünkkel kicsit kihúzogatjuk, ráreszeljük a sajt felét, összetekerjük, majd 10 egyforma darabra vágjuk és kis bucikká formáljuk. (Kisebb vagy nagyobb darabokra is oszthatjuk a tésztát, én mostanában inkább kisebbeket sütök a gyerekek miatt. Ma 16 darabra osztottam.)
A bucikból egyesével “rudakat sodrunk”. A rudakat 2-3 cm-es közökkel egymás mellé rakjuk.
A stanglikat megkenjük egy kis tejjel és ráreszeljük a sajt másik felét.
A sajt ráhullik a stanglik közötti üres helyekre is, de ez nem megy veszendőbe, mert a stanglikat kicsit belegurigatjuk a lehullott sajtba.
Ezután tepsire tesszük a stanglikat (kb. 2 cm távolságban), vízzel megpermetezzük és egy másik tepsivel lefedve még 30 percet pihentetjük.
A tészta éppen olyan lágy, hogy a stanglik kissé (pont megfelelő módon) elterülnek és sütés közben összesülnek egymással.
Sütés:
Sütés előtt vízzel ismét megpermetezzük a stanglikat.
Majd 170 fokon, kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni őket.
Megjegyzés
Megéri a kelesztési időket kivárni, mert így éppen megfelelő a stanglik bélzete (nincs túlkelesztve, olyan puha mint a kalács). Én amikor sajtos stanglit sütök, mindig teszek a fagyasztóba is pár darabot. Erről bővebben itt olvashatsz.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/sajtos-stangli/