Briós
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 500 g finomliszt (BL-55)
  • 1 ek. burgonyapehely
  • 20 g élesztő
  • 1,8 dl tej
  • 125 g natur joghurt
  • 1 nagyobb tojás ⅔ része
  • 50 g vaj
  • 1 kk. só
  • 3 ek. cukor
Tetejére kenni:
  • a tojás ⅓ része
  • 2 ek. tej
Leírás
Előkészítés:
  1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, kicsi cukrot adunk hozzá, félretesszük.
  2. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a burgonyapelyhet, sót, cukrot, elkeverjük.
  3. A tepsiket sütőpapírral kibéleljük.
  4. Kb. 10 perc alatt az élesztő felhabzik, akkor hozzáadjuk a liszthez, hozzáadjuk a langyos joghurtot, beletesszük a tojás ⅔ részét és a puha vajat. Alaposan átgyúrjuk, dagasztjuk. Egynemű, kissé lágy tésztát kell hogy kapjunk. Ha nagyon ragadna, akkor még egy kis lisztet adunk hozzá. Ha túl keménynek érezzük kis tejet adunk még hozzá.
  5. Amikor egynemű és szép fényes a tésztánk letakarva félretesszük pihenni, megvárjuk míg kétszeresére nő a térfogata (hőmérséklet függvényében 1-1,5 óra).
Elkészítés:
  1. Amikor megkelt a tésztánk, 10 egyenlő részre osztjuk, kis cipószerűre formázzuk és enyhén lisztezett felületre tesszük. (csak könnyedén, óvatosan dolgozunk vele, nem kell az összes levegőt kiszorítani a tésztából.)
  2. Az első cipót enyhén lisztezett felületen kb. 50 cm hosszúságúra sodorjuk. (Közben enyhén lisztezzük, hogy ne ragadjon, könnyen tudjunk majd vele dolgozni a fonásnál.)
  3. Félbehajtjuk U alakban, kétszer áthurkoljuk a szárakat.
  4. A lenti részt felhajtjuk, majd a jobb oldali szárát felülről beledugjuk, a bal oldali szárat alulról fölfelé beledugjuk a fonatba, majd alul kicsit összenyomjuk a két véget. (Lásd a fázisfotókon lent!)
  5. Megkenjük a tejes tojással, és félretesszük pihenni.
  6. A sütőt bekapcsoltam 180 fokra, hogy kb. 20-30 perc alatt bemelegedjen, ezen idő alatt a briósok a konyhapulton pihentek és megkeltek.
  7. Amikor bemelegedett a sütő, 180 fokon, 20 perc alatt megsütöttem a briósokat.
  8. Rácson hagytam kihűlni őket.
Megjegyzés
Akinek sok ez a mennyiség, a kész brióst nejlon zacsiban lefagyaszthatja. Erről bővebben itt olvashatsz.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/brios/