Tepertős omlós teasütemény
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 600 g búza finomliszt
  • 20 g Himalaja só
  • 1 csomag sütőpor (15 g)
  • 5 g szárított élesztő
  • 200 g darált tepertő (tepertőkrém)
  • 100 g vaj
  • 4 tojássárgája
  • 200 g tejföl
Tetejére:
  • 1 tojásfehérje
  • só, bors
Leírás
Előkészítés:
  1. A sütőt 230 fokra állítjuk, előmelegítjük.
  2. A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
Sütemény összeállítása:
  1. A tepertőt késes aprítóban ledaráljuk.
  2. A tojássárgákat a tejföllel elkeverjük. Félretesszük.
  3. A lisztet, sót, sütőport, élesztőt kimérjük, összekeverjük. A sütőport át szoktam szitálni, hogy a kis golyók szétessenek. Ezeket az anyagokat összekeverjük.
  4. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott hideg vajat és a tepertőkrémet. (Kemény vaj, amit a hűtőből vettünk ki.) Türelmesen elmorzsoljuk.
  5. Hozzáadjuk a tojásos tejfölt, és alaposan összegyúrjuk. A tészta lassan összeáll, legyünk türelmesek. Amikor összeállt a tészta, még alaposan átgyúrjuk. Én sütőpapíron csináltam, így egyáltalán nem ragadt le. (Akinek van gépe, géppel is készítheti, én most minden hozzávalót a gépbe mértem, majd a géppel pár perc alatt összedolgoztam.)
  6. Majd 20 x 30 cm téglalappá nyújtjuk.
  7. Tetejét tojásfehérjével megkenjük, sóval és frissen őrölt borssal megszórjuk.
  8. Sütőpapírral együtt átrakjuk egy nagy vágódeszkára, hogy nehogy megsértsük vágás közben a szilikon nyújtólapot.
  9. Kb. 1,5 x 1,5 cm-es kockákra szeleteljük. A kést nem húzzuk, hanem fentről lefelé nyomjuk, így szép formásak maradnak a kis kockák.
  10. Késsel egy sort átteszünk a sütőpapírral borított tepsire, szépen szétrakosgatjuk, hogy pár mm távolság legyen a kockák között.
Sütés:
  1. Előmelegített sütőben 230 fokon 5 percet sütöttem, majd 210 fokon még 7 percet. Tehát összesen 12 perc alatt sült készre.
  2. Tepsin hagyjuk kihűlni.
  3. Jól záródó dobozban sokáig eltartható. Finom, omlós sütemény.
Megjegyzés
Tepsiméret: 40 x 34 cm (normál gáztepsi) Ebből a mennyiségből 1- 1,5 tepsivel lesz. (Attól függően milyen sűrűn tettük a tepsibe a süteményeket.)
A maradék tojásfehérjét zacskóba tesszük, feliratozzuk. (Dátum, mennyiség)
Készíthetünk belőle: püskökkenyeret, pavlovát, kókusz csókot
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/tepertos-omlos-teasutemeny/