Ez a recept még lány koromból való (azt sajnos nem tudom honnan írtam ki a hozzávalókat), azóta ugyan kicsit átalakítottam, és az utóbbi években feledésbe is merült (főként azért, mert nem lehet nálunk kapni Hitler szalonnát). A hétvégén viszont Anyósomtól kaptam egy jó adagot, úgyhogy nem volt kérdés, hogy püspökkenyeret kell sütnöm. A mélyhűtőben mindig van maradék tojásfehérjém, így csak elő kellett venni, megvárni míg magától kiolvad. Nagyon könnyű, egyáltalán nem száraz a sütemény, a kockára vágott belevalókat szabadon variálhatjuk a spejzunk tartalma szerint. Viszonylag egyszerű elkészíteni (persze ha van gépi habverőnk) és nagyon finom. 🙂
Püspökkenyér
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 270 g tojásfehérje (kb. 6-7 db tojásé)
- 120 g cukor
- 100 g liszt
- késhegynyi sütőpor
- 50 g olvasztott vaj
- 100 g lekvár
- 50 g csokoládé
- 25 g mogyoró
- kevés porcukor a tetejére tálaláskor
Leírás
Előkészítés:
- A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
- Az őzgerincet vajazzuk, lisztezzük.
- A lekvárt, csokit kockára vágjuk, a mogyorót aprítjuk.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
- A vajat megolvasztjuk.
Elkészítés:
- A fehérjét gépi habverővel kemény habbá verjük.
- Hozzáadjuk a lisztet, amit előzőleg elkeverünk a cukorral és a sütőporral. Finoman, szilikon kanállal elkeverjük.
- A vajat is beleöntjük, elkeverjük.
- Hozzáadjuk a lekvárt, csokit, mogyorót. Finoman elkeverjük.
- Őzgerincbe öntjük, a kanállal eligazítjuk.
Sütés:
- Előmelegített sütőben, 190 fokon 25 perc alatt készre sütjük.
- Félidőben a tetejét letakarjuk, nehogy túlsüljön.
- Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
- Formában hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk.
- Tetejét porcukorral megszórjuk, vékonyra szeletelve tálaljuk.
Megjegyzés
Készíthetjük mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, dióval,stb., ki mivel szereti.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.