Pille könnyű fánk, egyáltalán nem zsíros, és ha ügyesen sikerült az olaj hőfokát eltalálni, akkor még szalagos is. Fánk, ahogy Erzsi mamával készítettük, még 2012. nyarán. Természetesen mindent szépen lejegyzeteltem, és most erőt vettem magamon, hogy egyedül is elkészítsem. Valahogy a fánk sütés nálam mindig mumus volt. De most sikerült! És nagyon jól! Leírom a receptet, hátha másnak is kedve támad elkészíteni.
Fánk
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 0,5 dl tej
- 25 g friss élesztő
- 1 kk. cukor
- 500 g búzafinomliszt
- 1-2 kk. só
- 25 g cukor
- 50 g Ráma vagy vaj
- 1 tojás sárgája
- 2 dl tej
- 0,5 dl rum
Sütéshez:
- napraforgó étolaj
Tetejére:
- porcukor, baracklekvár
Leírás
Előkészítés:
- A 0,5 dl langyos tejben elkeverjük a 25 g élesztőt és a kiskanál cukrot. Kb. 15 percre félretesszük, hagyjuk hogy kissé felfusson.
- A lisztet dagasztótálba szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, valamint a felfutott élesztőt.
- Kézzel vagy dagasztógéppel alaposan kidagasztjuk.
- Könnyű, levegős, kissé lágy tésztát kell hogy kapjunk.
- Huzatmentes helyre, letakarva kb. 1 órára félre tesszük kelni.
- Amikor duplájára kelt a tészta, lisztezett felületre borítjuk.
Elkészítés:
- Kissé kinyújtjuk, majd szaggatjuk. Nekem 21 db lett, plusz a végén néhány kis darabka.
- Egy konyharuhával letakarjuk, még 30 percet pihentetjük.
- Közben olajat melegítünk, majd meleg (de nem túl forró) olajban kisütjük.
- A fánkok közepébe kis lyukat nyomtam, majd ez a lyukas felső rész került lefele fordítva az olajba. Kb. 1,5 percig fedővel letakarva sülnek a fánkok, majd átfordítjuk őket és fedő nélkül készre sütjük.
- A kész fánkokat papírtörlőre szedjük, lecsepegtetjük.
- Végül porcukorral meghintjük, baracklekvárral kínáljuk.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.