Ropogós karamellás finomság, igazi kalóriabomba! Elkészíteni nem bonyolult, a tészta percek alatt összeállítható, a sütése pedig az ostyasütő géppel nagyon egyszerű. A karamellhez azért kell egy kis türelem és kb. 35 perc, de megéri vele dolgozni, mert igen finom.
Ez az ínyencség Hollandiából származik, Stroopwafel néven ismert. Két ropogós tésztaréteg között, finom szirup található, ami összetartja az ostyát. Wikipédia írása szerint, 1874-ben sütötték először, szegények csemegéje volt, mára viszont népszerű édesség lett náluk. A piacokon messziről fel lehet ismerni, hogy hol készítik, a finom szirup illatáról, amivel megtöltik.
A gépet ebben a blogcikkben mutatom be részletesen (fotók és bővebb leírás): Holland karamellás ostyasütő – Cloer1641S
- 200 g kristálycukor
- 60 g víz
- 65 g vaj
- 100 g tejszín
- 3 csipet só
- 100 g sötétbarna lágy nádcukor
- 100 g kristálycukor
- 150 g vaj
- 2 db tojás
- 400 g finomliszt
- csipetnyi só
- késhegynyi fahéj
- Mindent kimértem és a tűzhely mellé készítettem: majd nyeles forralóba tettem a cukrot és a vizet, közepes hőmérsékleten főztem, néha megkevertem.
- Amikor elkezdett karamellizálódni, kisebbre vettem a hőt (gyorsan megéghet a cukor), lapos fakanállal néha megkevertem, illetve az összecsomósodott cukordarabokat szétnyomogattam a fakanál élével.
- Amikor szép barna lett és felolvadtak a cukorrögök, hozzáadtam a vajat és homogénre kevertem.
- Ezután lehúztam a tűzről, hozzáadtam a szobahőmérsékletü tejszínt, elkevertem.
- Majd még 3-4 percre visszatettem a tűzre és kissé besűrítettem.
- Megsóztam, elkevertem. Félretettem hűlni.
- Hűlés közben még sűrűsödni fog, úgyhogy ne sűrítsétek be túlságosan.
- A kétféle cukrot, a lágy vajat és a tojást robotgéppel habosra kevertem.
- Hozzáadtam a többi alapanyagot, majd először spatulával majd kézzel összeállítottam a tésztát.
- Enyhén ragad és lágy a tészta, de azért lehet vele dolgozni. Húsz egyforma darabra osztottam, lisztes kézzel gömbölyítettem, lisztezett tálcára raktam.
- Majd 2-es fokozaton kisütöttem az ostyákat. Egy ostya sütése 2 perc 20 másodperc. Lapos fakanállal vettem ki a sütőből az ostyákat.
- Miután egy kisült, már tettem is be a következő tésztát sülni. Ami kisűlt, azt éles késsel kettévágtam (Vigyázva mert forró!) és karamellt tettem a közepébe, az oldalától kb. 6-7 mm-et üresen hagyva. Rátettem a másik felét, majd rácsra tettem hűlni. Ostyánként kb. fél evőkanál karamellt kentem bele. Két evőkanál segítségével dolgoztam, mert a karamell kicsit ragacsos.
- Miközben sülnek az ostyák, ha a karamell túlságosan besűrűsödne, akkor mikroban kicsit rá kell melegíteni vagy vízfürdőre tenni és akkor újból folyékonyabbá válik.
- Az ostyákat teljes kihűlésig rácson kell hagyni, utána lehet műanyag vagy fém dobozba tenni.
A karamell mennyisége éppen elegendő a 20 db ostyához.
A liszt mennyisége tévesen szerepelt, javítottam. 20 db ostyához 400 g lisztre van szükség!
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Készítettem már sós, sajtos ostyát is, melynek receptjét itt olvashatod: sajtos napraforgómagos ostya és ropogós kókuszos csokis ostyát
A hollandok hagyományosan egy csésze kávéval, teával vagy kakaóval eszik. Vannak, akik az ostyát a ráteszik a forró csészére, hogy evés előtt meglágyuljon. Mi is kipróbáltuk, mennyei!
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.