Évek óta sütöm ezt a kevert kuglófot, nagyon szereti az egész család. Finom és kiadós, egyetlen hátránya van, hogy utána akad rendesen mosogatnivaló a konyhában, de az íze mindenért kárpótol. 🙂 Még másnap is nagyon finom, nem száraz, egy bögre tejjel vagy kávéval remek reggeli. Bátran megállja a helyét születésnapokon vagy a karácsonyi asztalon is. Aki esetleg kedveli mazsolát is tehet a tésztájába. Nálunk nem kedvelt a mazsola, így a sütemények többsége (a férjem bánatára, ő szereti a mazsolát) nélküle készül. Akinek nincsen esetleg kuglóf formája tepsiben is elkészítheti, majd szép kockákra szeletelve, porcukorral enyhén meghintve tálalhatja.
- 180 g vaj vagy ráma
- 5 db tojás
- 355 g cukor
- 355 g liszt
- 11 g sütőpor
- 1 csom. vaníliás cukor
- 2 dl tej
- 1,5 ek. ét kakaópor
- vaníliás porcukor vagy csokoládé (tetejére)
- A kuglófformát vajazzuk, lisztezzük.
- A sütőt előmelegítjük.
- A vajat, cukrot, tojássárgákat és a vaníliás cukrot habosra keverjük.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral majd hozzáadjuk a vajas keverékhez.
- Végül hozzáadunk 1,5 dl tejet és a habbá vert tojásfehérjét, finoman összekeverjük, vigyázva, hogy a felvert tojáshab ne törjön össze.
- A tésztát két egyenlő részre osztjuk, egyik részébe beleszitáljuk a kakót és hozzáadjuk a maradék 0,5 dl tejet. Alaposan összekeverjük, hogy egynemű barna színű legyen.
- A tésztákat vegyesen a kikent formába öntjük.
- Előmelegített sütőben 160 fokon, 50-60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
- Tetejét vaníliás porcukorral megszórjuk vagy olvasztott csokoládéval bevonjuk.
A receptet Komlóról, egy kedves barátnőm édesanyjától kaptam.
Ez a mennyiség 24 cm átmérőjű, 10 cm magas formába sült.
A sütőpor mennyisége tévesen szerepelt a hozzávalók között, ehhez a mennyiséghez 11 g sütőpor elegendő. 2015.04.17-én javítottam a receptet, köszönöm a segítséget kedves Olvasóim! 🙂
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
2015/03/10 at 09:35
🙂
2015/03/10 at 13:26
Egyik nagy kedvencünk. 🙂