Sanyika születésnapjára ma kínai pirított csirkét készítettem. Egyszerű, de finom étel.
Kínai pirított csirke
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 800 g csirkemell
- 1 póréhagyma
- 3 sárgarépa
- 1 brokkoli
- 1 sárga húsú paprika
- olaj
- só
- 1 zacskó pirított csirke alap
- metélőhagyma
Leírás
Előkészítés:
- A húst megmossuk, csíkokra vágjuk.
- Zöldségeket megtisztítjuk, daraboljuk. (A brokkolit rózsáira szedjük, a többi zöldséget csíkokra vágjuk.)
Elkészítés:
- A wokban olajat hevítünk, rátesszük a húst, sózzuk, keverjük, fehéredésig pirítjuk. (5 perc)
- Erre tesszük a zöldségeket a paprika kivételével. Pirítjuk, letakarva pároljuk. (5 perc)
- Végül a parikát is rátesszük, amivel tovább pirírjuk. (5 perc)
- Utolsónak megszórjuk a zacskós fűszerrel, ráöntünk 2 dl vizet, és még 5 percig összepároljuk.
- Párolt rizzsel tálaljuk. Tetejét apróra vágott metélőhagymával megszórjuk.
Megjegyzés
A kínai ételek elkészítésénél nagyon fontos az előkészítés, az az időigényesebb feladat. Mindent meg kell mosni, megpucolni, általában vékonyra vágni és a tűzhely mellé készíteni. Az étel wokban készül (persze itthon serpenyőben is elkészíthetjük a kínai fogásokat) viszonylag sok olaj hozzáadásával, nagy lángon, gyorsan, percek alatt. Nagyon illatozik a konyha és persze fröcsköl az olaj. Lassabban és kisebb láng felett is elkészíthetők ezek a kínai ételek, de egyes zöldségek esetében ez állagváltozást eredményezhet. A kínai ételekben a zöldségek roppanósak, lehet a magyar ember számára ez félig nyersnek tűnik, de mi szeretjük. Mindenki próbálja ki maga, hogy ízlik-e neki. 🙂 És az utolsó gondolat: a kínai szakácsok faluhelyen mindig friss zöldségből főznek, (főzés előtt vásárolnak be a piacon) és ez az ételek ízén is érezhető. Egy friss, ropogós zöldségből igazán finom fogás készíthető, ellentétben egy fonnyadt zöldséggel.
Tojásos rizzsel kínáltam, nagyon finom. 2 pohár rizst főztem meg, ehhez 3 tojást tettem. Étvágytól függően kb. 4-5 felnőttnek elegendő ez a mennyiség.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.