Nagyon puha és omlós, kívül pedig ropogós rántott csirkemellet készítettünk, én és az új Tefal forrólevegős masinám. Nem kell hozzá több liter olaj, nincs tele a lakás olajgőzzel és szaggal. Imádom!
Rántott csirkemell
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 12 szelet csirkemell
- Erős Pista ízlés szerint (nekem házi)
- 0,5-1 dl tej
- só
- liszt
- 2 tojás + 2 ek. olaj
- zsemlemorzsa
Leírás
- A húst megtisztítottam, szeleteltem, mindkét oldalát besóztam.
- Egy kis mélytányérba tejet öntöttem, ebbe egy kiskanál Erős Pistát tettem, elkevertem. (Ez a pácom.)
- Egy tálba 2 szelet húst tettem, erre került a tejes pác, majd hús, megint pác és így tovább, míg el nem fogyott a hús.
- Kb. 5 órát pihent a hús ebben a pácban. Majd kiszedtem a pácból, lecsepegtettem a húsokat.
- Előkészítettem a panírozáshoz a lisztet, zsemlemorzsát és a tojást. A tojásba egy kis sót és 2 ek. olajat tettem.
- Aztán hagyományos módon bepaníroztam a csirkemelleket. (liszt, tojás, zsemlemorzsa)
- Forrólevegős fritőzbe tettem 4-5 szelet húst, kicsit olajjal megspicceltem, majd 12 perc alatt 160 fokon sütöttem (félidőben átfordítottam őket), végül 2-3 percet még 180 fokon pirítottam.
- Belül puha és szaftos, kívűl ropogós lett, nagyon finom.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Összeszedtem a masina előnyeit, hátha valaki kedvet kap hozzá:
- Az első és legfontosabb, hogy nem lesz a konyha, lakás olajszagú.
- Nem kell több liter drága olajat vagy sok-sok kg zsírt vásárolnunk, szóval mindenképpen spórolunk.
- Kisebb a sérülésveszély használat közben, hiszen nincs freccsenő olaj, nem tudjuk vele magunkat megégetni.
- Nem tudjuk az olajat elégetni, esetleg ezzel tűzveszélyt okozni a konyhában.
- Nincs vesződés a használt olaj gyűjtésével, leadásával.
- Talán a legrosszabb házimunka a hagyományos fritőz, illetve az olajos serpenyő/lábas mosogatása. Legalábbis én piszkosul útálom! Szóval ezt a forrólevegős fajtát sokkal egyszerűbb tisztítani és tisztán tartani.
- Egyszerűen tisztítható. Amint elkészült benne az étel, kivesszük belőle. Azonnal, még melegen langyos, mosószeres vizet engedek bele, félreteszem míg megesszük az ételt. 20-30 perc múlva, szivaccsal egyszerűen elmosható a belső tálca és maga a sütő is.
- Sütés után nincs szükség tengernyi papírtörlőre a felesleges olaj lecsepegtetésére, mint bő zsírban való sütésnél.
- Nem kell az egész tűzhelyet, csempét és a konyhát takarítani a kifröcsögött olajtól.
- A húsok, zöldségek nem szívják magukba az olajat, sokkal finomabb ízük van.
- Nem kell a sütőt 20-30 percig előmelegíteni, azonnal süthetünk benne, így gázt vagy villanyt és időt is spórolunk vele.
- Nagyobb gyerekek is könnyen kezelik, biztonsággal elkészíthetnek maguknak benne egy adag ebédet. (pl. 2 szelet húst és krumplit) De akár néhány szem péksüteményt is.
- Az ételek sokkal ízletesebbek, ropogósabbak és omlósabbak lesznek.
- Használati útmutatóban néhány alap sütési hőfokot és időt mellékel a gyártó.
- Sokkal többféle étel készíthető benne, mint egy hagyományos fritőzben. (burgonya, húsok, halak, zöldségek, sütemények, kenyér, péksütemény, gesztenye…)
- Akinek nincsen mikrója, melegítésre is használhatja.
Persze némi olaj vagy zsiradék ehhez is szükséges, de össze sem lehet hasonlítani a mennyiségi különbséget.
Nem mondom, hogy mindent ebben kell sütni, mert pl. egy 6 fős családnak biztos inkább a rendes sütőben sütném a fasírtot, de logikusan átgondolva, nagyon hasznos segítség a konyhában.
Miket lehet benne még készíteni? További receptet itt találod: forrólevegős fritőzben készült ételek
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.