Kívül ropogós, belül puha és foszlós, mint a kalács. Nagyon finom, nem mórzsálódik még a 2-3 nap múlva se, ha marad egyáltalán. Amióta előszőr megsütöttem, azóta már sokszor elkészítettem, mert a család kedvence lett. Az eredeti recept Libor Máriáé (az ő receptjét itt találod), én kissé átalakítottam, és azóta e szerint a recept és munkamenet szerint készítem.
Ma, a Kenyér Világnapja alkalmából kettőt sütöttem, hogy az egyiket elajándékozhassam…
Zürichi kenyér
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Előtésztához/öregtésztához:
- 200 g BL80-as kenyér liszt
- 10 g friss élesztő
- 2 dl langyos víz
Kenyérhez:
- összes előtészta
- 300 g BL 80-as liszt
- 10 g friss élesztő
- 3 kk. só
- 2 ek. burgonyapehely
- késhegynyi aszkorbin (elhagyható)
- 1 dl víz
- 20 g vaj
Leírás
Előtészta/öregtészta készítése:
- A 200 g lisztből a 10 g élesztővel és a 2 dl vízzel előtésztát készítünk. (Egy műanyag kelesztő tálban kanál segítségével összekeverjük a hozzávalókat.) Legegyszerűbb, ha előző este bekeverjük, akkor reggel azonnal kezdhetjük a dagasztást. Vagy ha délután akarunk sütni, akkor reggel keverjük be az előtésztát. A lényeg, hogy minimum 3-4 órát álljon.
Kenyértészta összeállítása:
- A kész előtésztához adjuk az összes többi alapanyagot, a vaj kivételével, és alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk. Ha egynemű a tészta, akkor belegyúrjuk a lágy vajat is.
- Letakarva 20-30 percet pihentetjük. Majd kicsit átgyúrjuk, és ismét letakarva duplájára kelesztjük. Ez a hőmérséklettől függően 1-1,5 óra is lehet.
Kenyér formázása:
- Amikor duplájára megkelt a kenyértésztánk, enyhén lisztezett felületre borítjuk, és formázzuk.
- Sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük, lefedjük és ismét duplájára kelesztjük. (1-1,5 óra)
- Közben a sütőt 220 fokra előmelegítjük.
- Amikor megkelt a kenyerünk, éles késsel vagy pengével bevágjuk a tetejét, a jénai tetejét vízzel megspricceljük, lefedjük vele a kenyeret és az előmelegített sütőbe helyezzük.
- Én 45 percig sütöm 220 fokon a kenyeret (alsó és felső sütéssel villanytűzhelyben), a fedő levélete nélkül.
- Amikor letelt a 45 perc, kivesszük a sütőből, a fedelét óvatosan leemeljük (forró a gőz, nagyon vigyázzunk!!!)
- Rácsra tesszük hűlni a kenyeret, tetejét vízzel enyhén megspricceljük.
Megjegyzés
Mire a kenyér meghűl, cserepek alakulnak ki rajta. Hol kevesebb, hol több cserép jelenik meg a felszínen. 2013 óta sütöm ezt a fajta kenyeret, kézzel dagasztom, többféle lisztet is kipróbáltam, de egy biztos, mi nagyon szeretjük. Nézzétek el nekem, hogy a fotók közé felteszek néhányat az elkészített szépségeimből. 🙂
2014.12.04-én ismét elkészítettem a fenti recept szerint a zürichi kenyeret, de BL-55 finomlisztből. Akinek tehát nincsen módja kenyérlisztet vásárolni, annak is ajánlom ezt a kenyérke elkészítését, mert a sima, BL-55-ös lisztből is lehet finom és szép kenyeret sütni.
2014.12.04-én ismét elkészítettem a fenti recept szerint a zürichi kenyeret, de BL-55 finomlisztből. Akinek tehát nincsen módja kenyérlisztet vásárolni, annak is ajánlom ezt a kenyérke elkészítését, mert a sima, BL-55-ös lisztből is lehet finom és szép kenyeret sütni.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Olvasóink is elkészítették a zürichi kenyerünket, a képeiket itt találod.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.