Idén második alkalommal rendezték meg a Kenyérlelke Fesztivált és versenyt. A nagy és neves pékségek mellett, mi, az otthonsütők is kipróbálhattuk magunkat. Izgatottan jelentkeztem az otthonsütők versenyére. Hetek óta szinte minden másnap, de volt hogy napi szinten sütöttem a kenyereket, készültem a versenyre. Nagy kihívás volt számomra, hiszen a kenyér csak kovásszal készíthető. 2015. decembere óta sütöttem előszőr csak kovásszal kenyeret, őszintén mondom, ez nem egy egyszerű, de nagyon klassz és érdekes elfoglaltság. Mindamellett nagy kihívás, hogy ebben a rohanó világban, csak liszt, víz és só felhasználásával (no meg persze kovász, de ugye az is lisztből és vízből áll) finom és tetszetős kenyeret süssünk. A felkészülésről korábban írtam egy bejegyzést, aki nem olvasta, most megteheti: Kovászos kenyér, és a kovászolásom története
Verseny előtt egy héttel próbakenyeret kellett vinnünk a Margit utca 9-be, ahol Vajda Józsi – Pékműhely (jobbról), Fekete Gergő – Artizán (középen) és Juhász Misi – Jacques Liszt (balról) voltak a zsűri tagjai.
Két nap múlva kaptam meg az értesítést, hogy elfogadták a “beugró kenyeremet” és augusztus 20-án részt vehetek a versenyen. 🙂
Örömmel olvasgattam a levelet (kétszer vagy háromszor is 🙂 ), gyorsan feltöltöttem a kamrát (fogyóban volt már a liszt készletem) és terveket szövögettem a versennyel kapcsolatban. Bizton állíthatom, hogy nem könnyű a pékek élete. Most, hogy néhány hétre átmenetileg én is igazi pék lettem, megtapasztaltam hogy gyönyörű, de fárasztó szakma. Voltak sikerek és persze kudarcok is e néhány hét alatt, de ezek nem szegték kedvemet. Rengeteg kenyeret sütöttem, a család, barátok és szomszédok is kóstolhattak. Még a mélyhűtőbe is jutott belőle. Végül kialakult a végső receptem, ami szerint elkészítettem a kenyeremet a versenyre. Itt találod: Kovászos kenyér recept – Kenyérleke 2016.
Aug. 19-re, péntek estére fáradtan, de elégedetten dőltem hátra. Készen voltak a kenyerek, mentek a hűtőbe 8 órát pihenni, elkészítettem a receptet, üvegbe tettem a kovászt…
Másnap aug. 20-án reggel hatra kisült mindkét kenyerem.
9 órától volt az otthonsütők nevezése. Izgatottan vártam a napot, a hajnali kelést nem is éreztem, még akkor… (délután annál jobban!!!) Kilenc előtt megérkeztünk a Margitutcakilencbe, férjam volt a sofőr, én nem vállatam a vezetést 4-5 órai alvás után.
Találkoztam az Akik szeretnek kenyeret sütni FB csoportból több “pék kollegával” is. 🙂 Libor Máriával – Limara Péksége, Zeliska Orsival – Péklány leszek, MK Brigivel, Ormós Gabival, Hegedűs Istvánnal, dr. Nagy Károllyal, Simon Ferenccel. Elnézést ha valakit kihagytam, nagy volt a nyüzsgés, sok volt az új arc, nincs túl jó név és arc memóriám, no meg itt jön a pár óra alvás és fáradtság…
Csodaszép kenyerek és péksütemények érkeztek, készítettem vagy 100 fényképet, nem győzök válogatni belőlük.
Tíz óra körül megkezdődött a kategóriánkénti zsűrizés. Nagy pékségek pékjei voltak a zsűri tagjai, előszőr a croissant, majd a bagett és teljes kiőrlésű kenyér végül pedig a fehér/félbarna kategóriában nevezett darabok kerültek a zsűri asztalára. Zsűrizés során szemrevételezték a kenyér külalakját, kérgét, bélzetét, vizsgálták az illatát és ízét. Sikerült lencsevégre kapnom egy, még üres értékelő lapot is.
Míg a zsűri tette a dolgát, addig mi ismerkedtünk, tapasztalatot cseréltünk, illetve sok-sok finomságot kóstoltunk, amit a pékségek hoztak és kínáltak. Ja, és el ne felejtsem, még egyszer köszönöm szépen Limarának a rozskovászt, amit kaptunk tőle. (Így most már nekem is van Limarás, 5 éves rozskovászom! Hurrá!)
12.30-kor volt az eredményhirdetés, ami Till Attila konferálásával és a zsűritagok pár mondatos értékelésével zajlott. Készítettem 1-1 képet a versenyben nevezett finomságokról és megpróbáltam megörökíteni azt a pillanatot is, amikor a nyertesek átvették az okleveleiket. 🙂
CROISSANT
Ez egy nehéz téma, én még nem mertem nekiállni és croissantot sütni. Négy bátor otthonsütő adta le a munkáját. Összetétele: Minimum 70%-ban tartalmaznia kellett finom búzalisztet (BL55, BL65, BL80 vagy BL112) bármilyen arányban. A maradék 30%-ban tartalmazhatott más lisztet (búza, tönkölybúza, rozs), ezen kívül tejet, tojást, élesztőt, vajat, cukrot, mézet, vizet és sót használhattak a versenyzők.
Croissant kategóriában a győztes Zapletál-Dikó Mariann lett
BAGETTE
A bagettel szembe támasztott feltételek: A bagettnek minimum 70%-ban tartalmaznia kellett finom búzalisztet (BL55, BL65, BL80 vagy BL112) bármilyen arányban. A maradék 30%-ban tartalmazhatott más lisztet (búza, tönkölybúza, rozs). Ezen kívül vizet, élesztőt és sót használhattak a versenyzők. 5 bátor nevező volt idén, szép és ropogós bagettek kerültek az asztalra.
Bagett kategóriában a győztes Polgár Ádám lett
TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉR
Teljes kiőrlésű kenyérrel szemben támasztott követelmények: a kenyérnek minimum 70%-ban tartalmaznia kellett teljes kiőrlésű lisztet (Graham, TBL-300 tönkölyliszt, RL-190 teljes kiőrlésű rozsliszt, BL-196 teljes kiőrlésű búzaliszt) bármilyen arányban. A maradék 30%-ban tartalmazhatott más lisztet (búza, tönkölybúza, rozs), ezen kívül vizet és sót használhattak a versenyzők. 9 házipék indult ebben a kategóriában.
Teljes kiőrlésű kategóriában a győztes Sz.Kis Zoltán lett
FEHÉR/FÉLBARNA KENYÉR
Fehér/félbarna kenyérrel szemben támasztott követelmények: minimum 70%-ban tartalmaznia kell finom búzalisztet (BL55, BL65, BL80 vagy BL112) bármilyen arányban. A maradék 30%-ban tartalmazhatott más lisztet (búza, tönkölybúza, rozs), ezen kívül vizet és sót használhattunk. Számomra legérdekesebb kategória, hiszen én is ebben neveztem. Két kenyeret kellett vinni, így sütöttem egy rozskovászos cipót és egy búzakovászos veknit. Nevezésnél viszont csak egyet lehetett leadni, így gyorsan a búzakovászos vekni mellett döntöttem. 16 nevezés volt eben a kategóriában, szebbnél szebb kenyerek sorakoztak a zsűri asztalán. A kenyereket sorszámmal látták el, így névtelenül folyt az értékelés. Az én veknim az 5-ös sorszámot kapta. Izgatottan vártam, hogy milyen lesz a belseje. Jó lett volna hallani, hogy mit mondanak a nagyok, mi a véleményük a kenyeremről, de akkor ezt sajnos nem tudhattuk meg. Viszont a zsűrizés után volt mód beszélgetni velük, ezúton is köszönöm a tanácsokat, észrevételeket Fekete Gergőnek és Miklós Mihálynak.
Józsi éppen a kenyeremet vágja, illetve illatmintát vesz
kenyerem bélzete
Mind a 16 kenyér felszelve, szemrevételezve, megízlelve…
Fehér/félbarna kategóriában a győztes Dr.Nagy Károly lett.
Gratulálok minden győztesnek és a többi otthonsütő résztvevőnek is!
A házi pékek versenye után a nagy pékségek versenye következett
Miközben a zsűri sorra vette a szép péksüteményeket, kenyereket a közönség sem unatkozott. A gyerekek brióst süthettek, kicsik és nagyok sokféle finomságot kóstolhattak.
Volt frissen őrölt királybúza
Senki nem maradt éhes 🙂
Hosszú volt a nap, sajnos nem tudtuk megvárni a pékségek versenyét és annak eredményhirdetését. De bizton állíthatom, hogy érdekes, eseménydús nap állt mögöttünk… és jövőre újra találkozunk! 🙂
Az RTL Klub műsorán is látható volt egy rövid összefoglaló, klikk a linkre: Ropogjon a héja, de a belsejének lelke legyen c.
A Tények műsorában is helyet kapott a Kenyérlelke 2016-os találkozó, klikk ide: Kérgén, illatán múlik a jó kenyér c.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.