Ennek a rozskenyérnek a receptjét még évekkel ezelőtt a dán barátnőmtől kaptam. Finom, tartalmas, olyan “jól lakok tőle” fajta. Megkívántam, és kissé átgondolva újra elkészítettem. Este előtésztát készítettem (ez kb. 3 perc munka) majd reggel összekevertem a hozzávalókat, lisztes felületen formáztam, formában kelesztettem és sütöttem. Egyszerű és nagyszerű, és nem kell vele egyáltalán sokat foglalkozni, 10-15 perces munka van vele összesen. Nekem nagyon ízlik, még langyosan 2 szeletet vajjal meg is ettem. Több napig eltartható, nem szárad ki könnyen.
Rozskenyér
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Előtésztához/öregtésztához:
- 200 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 2 dl víz
- 10 g friss élesztő
Kenyérhez:
- Összes előtészta
- 50 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 250 g világos rozsliszt
- 1 ek. sikér
- 3 kk. só
- 10 g friss élesztő
- 1 ek. oliva olaj
- 2 dl langyos víz
Leírás
Előkészítés:
- Előző este bekeverjük az előtésztát: Egy műanyag kelesztőtálba a szükséges alapanyagokat belemérjük, kanállal összekeverjük, lefedjük.
- Másnap reggelig a konyhapulton hagyjuk pihenni.
Kenyér készítése:
- A liszteket, a sikért, a sót összekeverjük, az előtésztához adjuk.
- Hozzáadjuk az olajat és a vízben feloldott élesztőt is.
- Egy kanál segítségével alaposan összekeverjük. (Kissé nehéz feladat, de kézzel ne is próbálkozzunk, mert a tészta ragad.)
- Alaposan lisztezett felületen kenyér formára sodorjuk. Majd a sütőpapírral bélelt formába helyezzük. Letakarva huzatmentes helyen 1-1,5 órát kelesztjük.
- Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra.
- A kenyér közepét egy éles késsel bevágjuk, vízzel alaposan megpermetezzük.
Kenyér sütése:
- Előmelegített sütőben 220 fokon 20 percig sütjük, majd 200 fokon még 30 percig sütjük.
- Kb. félidőben fóliával letakartam a kenyeret, hogy nehogy nagyon megbarnuljon.
Megjegyzés
A kész kenyérke 850 grammos lett.
Többen érdeklődtetek a sikérről, így csatolok róla fotókat a képek közé. A sikér a liszt minőségét javítja. (nyúlékonyság, ragadósság, szilárdság, ellenállóság) Natur- és bioboltokban kapható.
Többen érdeklődtetek a sikérről, így csatolok róla fotókat a képek közé. A sikér a liszt minőségét javítja. (nyúlékonyság, ragadósság, szilárdság, ellenállóság) Natur- és bioboltokban kapható.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.