Őszi hétvége, ajánlok nektek a pörkölt mellé egy kis finom házi csalamádét! Nálunk évről évre elkészül, Kínában készítettem először, mert ott nem sorakoztak a bolt polcain a finom savanyúságok. A recept alapján Ti is elkészíthetitek, mindenki saját családjának nagysága alapján módosíthatja az arányokat. Ez nekünk túl sok (ebből kb. 15-20 üveg lesz, az üveg nagyságától függően), én kevesebbet készítek, de az eredeti arányokkal írom le, mert így kaptam meg a házi csalamádé receptjét Magdi nénitől. 🙂
2021.02.23: Bejegyzés kiegészítése: 2020. október végén készítettem el a saját termésből az utolsó üveg savanyúságot. A zöldségekre csak sót, cukrot és ecetet raktam, semmiféle tartósítószer nem került bele. Ma, tehát négy hónapra rá, hogy készült a csalamádé, felbontottam egy üveggel és nagyon finom, semmi baja nincsen! Én inkább tartósító nélkül készítem, és hűtőben tartom felhasználáság. Nagyon finom.
- 3 kg paprika
- 3 kg káposzta
- 2 kg uborka
- 2 kg zöld paradicsom
- 1 kg vöröshagyma
- 1 liter 10 %-os ecet
- 1 kg cukor
- 24 dkg só
- 1 kávéskanál borkén vagy citromsav (ne barnuljanak meg a zöldségek)
- 1 kávéskanál Nátrium Benzoát tartósító
- A hozzávalókat megtisztítjuk, szép vékony szeletekre vágjuk.
- Hozzáadjuk az ecetet, cukrot, sót, bórként, nátrium benzoátot és jól összekeverjük.
- Három napig kevergetjük, hogy jól összeérjenek az ízek, majd levével együtt üvegekbe rakjuk. Hűvös helyen tároljuk.
- A három nap elteltével azonnal fogyasztható.
Készítettem már kisebb mennyiséget is, nem télére elrakva, csak "azonnali" fogyasztásra. Ilyenkor nem teszek bele se borként se nátrium benzoátot, viszont hűtőben tárolom és ha kicsit megbarnul, az sem zavar. Mindenki saját ízlése szerint készítse el. Nagyon finom!
Idén is többször készítettem csalamádét, tartósítószer nélkül. Egy napig kevergettem, majd üvegekbe tettem, alaposan belenyomkodtam, hogy ne maradjon benne levegő. Az üvegeket fogyasztásig hűtőben tartom. Két hónapos csalamádét bontottam fel, semmiféle mesterséges tartósítószer nem került bele, mégsem romlott meg.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2017.09.11. A hétvégén csalamádét készítettem, nem nagy adagot, egy 4,2 L-es tálba került az összevágott alapanyag. (Az itthon talált zöldségeket használtam fel: 2 szem hagyma, 3 sárgarépa, fél káposzta, 6 db kovászolni való uborka, 4 db paprika, 2 ek. só, 5 ek. cukor, 5 ek. 10 % ecet) Másfél napig kevergettem, majd egy nagyobb üvegbe szedtem levével együtt, jól lenyomkodtam és a hűtőbe tettem. 2-3 napon belül fogyasztható. Megesszük hamar, semmiféle tartósítót nem adtam hozzá.
Idén nyáron (2020) így sikerült:
2021.02.23: Bejegyzés kiegészítése: 2020. október végén készítettem el a saját termésből az utolsó üveg savanyúságot. A zöldségekre csak sót, cukrot és ecetet raktam (ahogy a fenti receptben is írom), semmiféle tartósítószer nem került bele. Ma, tehát négy hónapra rá, hogy készült a csalamádé, felbontottam egy üveggel és nagyon finom, semmi baja nincsen! Én inkább tartósító nélkül készítem, és hűtőben tartom felhasználáság. Nagyon finom. (A paprikáról és a paradicsomról az őszi szünet végén készítettem a képeket, akkor szedtük le az utolsó terméseket.) Mutatom a fotókat is:
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.