Idén céklát is ültettünk a kertbe Endrődre. Szép termés lett belőle, így aztán sorra került a cékla befőzése. Finom, ropogós, jó sok köménnyel, mert mi így szeretjük. Ha kedvet kaptatok a házi tartósításhoz, recepteket itt találtok az oldalamon: házi befőzés-tartósítása
A cékla jótékony hatásáról pedig itt olvashattok: Ezért együnk mindennap céklát
- 8 kg nyers cékla
- 4 teáskanál köménymag
- 4 liter víz
- 8 evőkanál cukor
- 4 evőkanál só
- 2 dl 10%-os ecet
- A céklát alaposan megmostam, héjában 20-30 percet főztem.
- Közben elkészítettem a levét: 4 liter vizet a köménnyel felforraltam, kb. 15 percig, majd hozzáadtam a sót, cukrot, ecetet. Alaposan elkevertem.
- Amikor meghűlt a cékla, megpucoltam, szeleteltem, üvegbe rendeztem.
- Rámertem a levet, rácsavartam a tetőket.
- Kb. másfél órát dunsztoltam forró vízben, majd száraz dunsztba kerültek kb. 1,5 napra (Amíg kihűltek.)
Reszelt tormával ízesítve nagyon finom. Sajnos nem mindig tudok hozzájutni, úgyhogy most torma nélkül készült.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2021.10.14. Tormás cékla gyors fogyasztásra: Minden a recept szerint, csak a végén nem kerül dunsztba a cékla. Illetve reszelt torma is kerül az üvegbe. Mennyei íze van a tormától. Próbáljátok ki bátran!
Hozzávalók: 2,5 kg cékla, kisebb torma, 1,5 liter víz, 3 ek. cukor, 1,5 ek só, 1,5 ek. kömény, 0,7 dl 10 %-os ecet
További céklás receptjeimet, pedig itt találjátok: céklás receptek
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.