Tavaly februárban sokat olvastam a perecekről, engem is elkapott a láz, hogy puha perecet süssek. Sikerült, finom lett! Sajtos, magos, sós… válasszon mindeki kedvére.
Puha perec
Hozzávalók
- 400 g finomliszt (BL-55)
- 100 g rétesliszt
- 2 kk. só
- 4 kk. cukor
- 50 g vaj
- 25 g friss élesztő
- 1,5 dl víz
- 1,5 dl tej
Tetejére:
- 1 tojás sárgája
- magok, sajt, só ízlés szerint
Leírás
Előkészítés:
- A lisztet átszitáljuk.
- A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
- Egy műanyag kelesztőtálba belemérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, cukrot jól elkeverjük.
- Közepébe mélyedést készítünk, rámorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos vizet és tejet, 15 percig hagyjuk hogy kicsit felfusson az élesztő.
- Majd alaposan kidagasztjuk (nekem kicsit kemény volt a tészta még 2 ek. vízet tettem bele) majd beletesszük a lágy vajat is és szép fényes, egynemű tésztát dagasztunk belőle. Egy viszonylag lágy tésztát kell hogy kapjunk.
- Amikor szép fényes és egynemű, letakarjuk és félretesszük 1,5 órára.
Formázás:
- Enyhén lisztezett felületre borítjuk és 10 egyforma darabra vágjuk. (nekem 10 x 90 g os darabok lettek) Nem gyúrjuk át a darabokat, hanem azonnal formázzuk.
- A darabokból 60-70 cm hosszú rudakat sodrunk és perec formában a tepsire tesszük őket. (5 db / tepsi)
- A tojás sárgáját kicsi vízzel elkeverjük, megkenjük a pereceket, majd megszórjuk magokkal, sajttal és üresen is hagyhatunk.
- Vízzel megpermetezzük a pereceket és a sütőpapírt is, majd letakarva még 30 percet pihentetjük őket.
Sütés:
- Sütés előtt vízzel ismét megpermetezzük a pereceket.
- Majd 220 fokon, 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük. (nekem a két tepsi egyszerre sült, hideg sütőbe tettem őket, majd sütés közben átcseréltem, hogy alul és felül is szép pirosasak legyenek)
- Amikor kivesszük, ismét enyhén megpermetezzük vízzel és rácson hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés
Só: 1 kk. só, 1 kk. liszt, vízzel összekeverve, hogy folyékony masszát kapjunk. Ezt tesszük rá a perecekre sütési idő vége előtt 5 perccel. Ez a mennyiség két perecre volt elég. A perecek mérete: kb. 12 x 15 cm.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.