Nagyon szeretjük a bajor perecet, már többször nekifutottam, ez lett eddig a legjobb, amit készítettem. Kívül ropogós, belül puha, lúgos vízben fürdetve, majd sütve készül. Kicsit ugyan dolgozni kell vele, de megéri, mert nagyon finom. Érdekes és számos legenda szól a bajor perec eredetéről, ha kedvet kaptál olvasd el itt: wikipédia – bajor perec
Bajor perec
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 750 g finomliszt
- 1 csom. (7 g) szárított élesztő (vagy 25 g friss)
- 3 kk. só (ízlés szerint!)
- 3 tk. cukor
- 1 dl olaj
- 2 dl tej
- 2 dl víz
Vízfürdőhöz:
- 1 liter víz
- 40 g szódabikarbóna
Tetejére:
- nagyszemű só
Leírás
Előkészítés:
- A lisztet átszitáltam.
- A tészta hozzávalóit a dagasztógép üstjébe mértem. Alulra került a langyos folyadék, rá a szárazanyagok.
- Géppel 5 perc alatt megdagasztattam a tésztát.
- Letakarva 30 percet pihent.
Elkészítés:
- Fél óra elteltével a megkelt tésztát 15 egyenlő részre osztottam.
- Majd egyesével 50 cm hosszúra sodortam ki a tésztadarabokat, úgy hogy a közepe kicsit vastagabbra maradjon.
- A tészta két végét közelítettem egymáshoz, kétszer áthurkoltam, majd ráhajtottam a percre.
- Így jártam el az összes tésztával, a pereceket sütőpapíros tepsire tettem.
- Majd 1 liter vízbe 40 g szódabikarbónát tettem, felforraltam.
- Ebbe a vízbe egyesével megfürdettem a pereceket, úgy hogy fejjel lefele tettem őket a vízbe, kb. fél percet áztak, majd egy szűrőkanállal kivettem és tepsire tettem. (A víz tűzforró volt, egyes fokozaton hagytam alatta a tűzhelyem, hogy az utolsó pereckének se hüljön el a vize.)
- Végül késsel bevagdostam és sóval megszórtam a pereceket.
- Közben a sütőt 190 fokosra előmelegítettem, addig a perecek a tepsin pihentek.
- Amikor felmelegedett a sütő három tepsivel egyszerre légkeveréssel 190 fokon sütöttem. Sütés közben megcseréltem a tepsiket, hogy egyenletesen piruljanak. 18 perc alatt sültek készre.
- Tepsin hagytam kihűlni őket.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Ha kedvet kaptál hozzá, további perec receptjeimet itt olvashatod el: perec receptek
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.