2015 végén, azaz novemberben és decemberben, a rozsos előtésztás kenyér sütésén dolgoztam nagy erővel. Az első rozsos előtésztás kenyerem robbantott lett… 🙂
Az első próbálkozások kissé elkeserítőek voltak, de nem adtam fel, újra nekifogtam. Újra és újra nekiálltam, egyre szebb kenyerek születtek. Sokat segítettek a Kenyeres csoport tagjai is. Köszönöm szépen még egyszer a válaszokat, lelkesítő szavakat! Úgy döntöttem, hogy megmutatom, milyen lépéseken keresztül sikerült eljutnom a számunkra tökéletes rozskovászos kenyérhez. Ezzel is szeretném azokat a házi pékeket ösztönözni, akiknek első nekifutásra nem sikerül csodaszép kinézetű kenyeret sütni. Nekem sem sikerült, pedig már lassan 8 éve sütöm a kenyereket. Gyakorolni kell, szokni a liszetet és a sütőt, érzeni a tésztát… És itt is nagyon igaz, hogy: A gyakorlat teszi a mestert! vagy A jó pap is holtig tanul! Száz szónak is egy a vége: süssünk itthon kenyeret, kísérletezzünk, ismerkedjünk a lisztekkel, élesztővel, kovásszal, tésztával, leljük örömünket a kenyérsütésben és annak elfogyasztásában. 🙂
Az első két kenyérnél, túl sok volt az előtészta, sütés közben “szétrobbantak”
Kisült a harmadik is, aminek a bélzete szép volt és lyukacsos, de külsőre nem igen volt szépnek mondható
Csökkentettem az előtészta mennyiségét és kerekre formáztam (Nincsen kelesztő kosaram, egyszerű kerek kosarat használok, tiszta konyharuhával kibélelve.) Na erre már azt mondhattam, hogy szép és formás 🙂
A következő kenyérnél tökéleteset szerettem volna alkotni, de kicsit túlsült a hátsó fele. (A sütőm nem egyenletesen süt, így meg kell forgatnom benne a kenyeret. Na ez a forgatás kimaradt…)
Ezt a kenyérkét 4 helyen vágtam be, de azt hiszem a 2 vágással jobban tetszik. Íze, állaga teljesen rendben volt.
Karácsonyra már szépen alakult
Végül sokadik nekifutásra (10 vagy 11. próbálkozás) kisült az “etalon” és megvan a recept is hozzá 🙂
Fogadjátok szeretettel a rozsos előtésztás vagy öregtésztás kenyerem receptjét! 🙂
- 200 g világos rozsliszt (RL-90)
- 10 g friss élesztő
- 2 dl langyos víz
- összes előtészta
- 500 g finomliszt (BL-55)
- 5 g élesztő
- 3 kk. só
- 1 ek. sikér
- 2 ek. olaj
- 2 dl víz
- A 200 g lisztből a 10 g élesztővel és a 2 dl vízzel előtésztát készítünk. (Egy műanyag kelesztő tálban kanál segítségével összekeverjük a hozzávalókat.) Legegyszerűbb, ha előző este bekeverjük, akkor reggel azonnal kezdhetjük a dagasztást. A lényeg, hogy kb. 8 órát álljon.
- A kész előtésztához adjuk a többi alapanyagot, és alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk. Ha egynemű a tészta, akkor letakarva, huzatmentes helyen 1-1,5 órát kelesztjük.
- Amikor duplájára megkelt a kenyértésztánk, enyhén lisztezett felületre borítjuk, és formázzuk. Egyszerűen, körbe körbe alulról fölfelé kicsit behajtjuk a tészta széleit, úgy hogy cipóforma legyen a tészta. Vigyázva, hogy a benne lévő levegőt nem nyomjuk nagyon ki.
- Egy tiszta konyharuhával bélelt kosárba tesszük (szép fele alul marad, mert sütésnél az lesz majd a kenyerünk teteje) a konyharuhával betakarjuk, majd egy nagy zacskóba tesszük és ismét duplájára kelesztjük. (hőmérséklettől függően ez 1-1,5 óra is lehet)
- Közben a sütőt 230 fokra előmelegítjük és az aljába egy kis tepsi forralt vizet teszünk, ami majd biztosítja a gőzös sütőteret.
- Amikor megkelt a kenyerünk, óvatosan az előmelegített tepsire borítjuk, tetejét éles késsel bevágjuk majd gyorsan az előkészített sütőbe helyezzük. (forró és gőzös)
- Kb. 10 percig 230 fokon sütjük, majd 210 fokra visszavesszük a hőmérsékletet.
- Összesen 40-45 perc alatt meg is sül, félidőben kivesszük a tepsi vizet és ha szükséges letakarjuk a kenyér tetejét egy darab fóliával, nehogy túlsüljön.
- Sütés után enyhén megpermetezem vízzel, és rácson hagytam kihűlni.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2017.02.01. Ma ismét rozsos előtésztás kenyeret sütöttem. Annyiban tértem el a fenti leírástól, hogy a kész tésztát kétfelé osztottam és formában sütöttem meg. Persze így egy kicsit rövidebb volt a sütési idő is. Így könnyebb szeletelni és egyforma szendvicseket készíteni.
A weboldalon még számos kenyér recept szerepel, ha kedvet kaptál itt tudsz nézelődni: kenyér receptek
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.