Rozsos formakenyeret készítettem. Kívül ropogós, a belseje puha, könnyen szeletelhető, egyforma darabokra vágható, igazán kiváló szendvics alap. Másnap is finom, nem száraz, nem morzsálódik, mint a bolti kenyerek. Az előtésztát vagy öregtésztát érdemes egy napig állni hagyni, tehát készítésnél legyünk előrelátók, kezdjünk hozzá időben. 🙂
- 100 g teljes kiőrlésű rozsliszt (RL-190)
- 100 g finomliszt (BL-55)
- 3 g szárított élesztő
- 2 dl víz
- összes előtészta
- 400 g finomliszt (BL-55)
- 3 g szárított élesztő
- 3 kk. só
- 1 ek. búzasikér
- 4 ek. olaj
- 2 dl víz
- A hozzávalókból előtésztát vagy öregtésztát készítettem. (Egy műanyag tálban kanál segítségével összekeverjük a liszteket és a vizet.)
- Letakartam, majd a konyhapulton pihentettem 24 órát.
- Másnap a kész előtésztához hozzáadtam a többi alapanyagot, kanállal elkevertem, fél órát pihentettem.
- Vizes kézzel kissé átmozgattam, ismét fél órát pihentettem.
- Lisztezett deszkán téglalap alakúra húzogattam a tésztát, csücskit kissé behajtottam, majd lazán feltekertem. (Kicsit lágy a tészta, de ilyennek kell lennie, kicsit nehezebb vele dolgozni, mint egy normál kelt tésztával.)
- Sütőpapírral bélelt formába tettem, egy órát pihentettem.
- Közben a sütőt 240 fokra előmelegítettem, a kenyér tetejét éles késsel bevágtam.
- Gőzös sütőben 240 fokon 10 percet, majd 210 fokon még 30 percet sütöttem. (Az utolsó tíz percben kivettem a formából, forma nélkül sütöttem tovább, hogy az alja is szép pirosra süljön.)
- Sütés után rácsra tettem kihűlni, tetejét vízzel enyhén megspricceltem.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2021.10.16. A kenyér világnapjára sütöttem meg a kenyereket. Ezt a receptet használtam, annyi különbséggel, hogy 1,5 adagot mértem ki az alapanyagokból. Az előtészta csak 4 órát pihent a konyhapulton, utána adtam hozzá a többi hozzávalót. Géppel dagasztottam. Amikor megkelt ketté osztottam a tésztát, vegyes magvakba alaposan belehempergettem a kenyereket. Jó óra tepsin való pihenés után késsel bevágtam a közepét, majd a fentiek szerint sütöttem.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.