A férjem kérésére készült ez a sörös rozskenyér. Tegnap sütöttem és olyan sikeres volt, hogy ma meg kell ismételnem. 🙂
Sörös rozskenyér
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Előtésztához/öregtésztához:
- 100 g világos rozsliszt
- 10 g friss élesztő
- 1 dl víz
Kenyérhez:
- Összes előtészta
- 200 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 2 kk. sikér
- 2 ek. zabkorpa
- 2 kk. só
- 1 kk. barna cukor
- 15 g élesztő
- 1 dl sör
- 2 ek. olivaolaj
- 50 g finomliszt
Leírás
- Este előtésztát készítek: 100 rozslisztet, 10 g élesztőt, 1 dl langyos vizet egy műanyag tálban összekeverek. Letakarom, a konyhapulton pihen másnapig 12 órát.
- Másnap az előtésztához mérem a többi hozzávalót (a finomliszt kivételével) és egy kanál segítségével alaposan összekeverem.
- Végül a finomliszt hozzáadásával átgyúrom, és 2-2,5 órát letakarva pihentetem a tésztát.
- Lisztezett felületem ellapogatom, feltekerem, papírral borított jénaiban teszem, úgy hogy a tészta vége a kenyér aljára kerüljön.
- Letakarva 1-1,5 órát kelesztem.
- Egy hegyes pálcával jól megszurkálom, a jénai tetejét belülről vízzel megspiriccelem.
- Előmelegített sütőben 230 fokon kb. 40 perc alatt készre sütöm.
Megjegyzés
Nincsen vele sok munka, viszont a kelesztési időket ki kell várni.
Ebből a mennyiségből 600g-os kenyér sül. Vékony szeleteket érdemes vágni belőle, sokáig eltartható.
Ebből a mennyiségből 600g-os kenyér sül. Vékony szeleteket érdemes vágni belőle, sokáig eltartható.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Sör nélkül készült rozskenyerem receptjét itt találod: rozskenyér receptje
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.