Rozsos zsemlét készítettem, ez nem az a bolti felfújt fajta, hanem tényleg van benne “anyag”. Egy zsemle 100 g-os, szóval ha ebből eszünk, nem leszünk éhesek fél óra múlva. 🙂 Természetesen kifliket is lehet ugyanebből a tésztából formázni, mindenki döntse el maga melyiket szereti jobban.
- 100 g világos rozsliszt
- 100 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 10 g élesztő
- 2 dl langyos víz
- összes előtészta
- 500 g finomliszt (BL-55)
- 5 g élesztő
- 3 kk. só
- 1 ek. sikér
- 2 ek. olaj
- 1,5 dl víz
- 0,5 dl kaukázusi kefir
- A 200 g lisztből a 10 g élesztővel és a 2 dl vízzel előtésztát készítünk. (Egy műanyag kelesztő tálban kanál segítségével összekeverjük a hozzávalókat.)
- Letakarjuk, a konyhapulton pihentetjük 3 órát.
- A kész előtésztához adjuk a többi alapanyagot, és alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk. (Ha nincs kefirünk, akkor helyette vizet adjunk a tésztához.)
- Ha egynemű a tészta, akkor letakarva, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük.
- Amikor duplájára megkelt a tésztánk, enyhén lisztezett felületre borítjuk, 10 egyforma darabra osztjuk, formázzuk.
- Sütőpapírral borított tepsire tesszük, egy másik tepsivel letakarjuk, 1 órát pihentetjük.
- Közben a sütőt 210 fokra előmelegítjük.
- Amikor megkeltek a zsemlék, tetejét éles késsel bevágjuk, majd a forró sütőbe helyezzük, úgy hogy a tetejét egy másik tepsivel lefedjük.
- Kb. 10 percig 210 fokon sütjük, majd 180 fokra visszavesszük a hőmérsékletet és a tetejéről levesszük a tepsit.
- Végül 180 fokon még 10-12 perc alatt készre sütjük a zsemléket.
- Sütés után enyhén megpermeteztem vízzel, és rácson hagytam kihűlni.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2021.02.22. Ma egy kis változtatással, a következőképpen készítettem a péksüteményeket: Reggel kevertem be az előtésztát, 4 órát letakarva pihent a konyhapulton. Majd hozzáadtam a többi alapanyagot, géppel dagasztottam (10 perc), duplájára kelesztettem (1,5 óra), 8 kiflit és 7 zsemlét formáztam, vízzel megspicceltem őket, majd kb. egy órát letakarva pihentek a pulton. Sütés előtt a zsemléket bevágtam. Végül előmelegített, gőzös sütőben 210 fokon 25 perc alatt szép aranyszínűre sütöttem őket. Vízzel megspicceltem, tepsin hagytam kihűlni a péksüteményeket.
Hozzávalók 15 db-hoz: Előtészta: 50 g teljes kiőrlésű rozsliszt, 250 g finomliszt, 3 g szárított élesztő, 3 dl langyos víz. 4 óra pihentetés után hozzáadtam 2,5 dl vizet, 4 ek olajat, 600 g finomlisztet, 2 ek. sikért, 4 kk. sót, 3 g szárított élesztőt
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.