Gyorsan elkészíthető és napokig finom ropogós marad! Az eredeti recept a mama 1954-es kiadású szakácskönyvéből való, amiben finomliszttel készítik ezt a ropogtatni valót. Weboldalamon ezt a finomlisztes változatot itt találod. Tetejére ízlés szerint tehetünk köménymagot, sajtot, magvakat, csilis sót.
Sós rudacska - 100% teljes kiőrlésű lisztből
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 620 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 340 g vaj
- 20 g élesztő
- 2 dl tejszín
- 3-4 kk. só (ízlés szerint)
Tetejére:
- 2 kicsi tojás kenni
- köménymag, sajt, só szórni
Leírás
- Liszttel, vajjal, tejszínben áztatott élesztővel, sóval tésztát gyúrunk. (Nem kell keleszteni.)
- Én robotgéppel állítottam össze a tésztát, amit utána másfél órára hűtőbe tettem pihenni.
- A tésztát 4 részre osztottam, majd egyesével egész vékonyra nyújtottam. Kb. 30 x 35 cm téglalappá.
- A sütőpapíron nyújtjuk, vékonyra szeleteljük, tojással megkenjük, majd megszórjuk enyhén durva sóval, köménymaggal.
- A sütőpapírral együtt a rudakat a tepsire húzzuk, majd előmelegített sütőben 220 fokon tepsinként kb. 12 perc alatt szép pirosra sütjük. (Ha több tepsivel egyszerre sütjük, akkor természetesen a sütési idő hosszabb lesz.)
- Ebből a mennyiségből 4 tepsivel lesz. (Akinek sok, felezze meg a hozzávalók mennyiségét.)
- Én 2 tepsi köményeset és 2 tepsi csilis-sajtosat készítettem.
Megjegyzés
A sajtos esetében a sajtot késes aprítóban aprítottam, így nem hosszúkás sajtszálak lettek, mint reszelés esetében. De sajnos így is összesültek a rudak, ezért sütés után éles késsel előbb a hosszú 2 oldalt az eredeti vágás mellett elvágtam, utána a rövid oldalak mentén is elvágtam az összesült tésztát. (De ez még mindig gyorsabb volt, mint egyesével átrakosgatni a rudakat a nyújtólapról a tepsibe.)
♥ És akkor következzenek a fotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.