A családban van aki fogyózik és sajnos van aki cukorbeteg, így nem mindig nyerő a finomliszt és a cukor. Ma elkészült egy almás pite teljes kiőrlésű lisztből, hozzáadott cukor nélkül. Illetve, bocsánat, a tetejére lehelet vékonyan szórtam egy kis porcukrot, de azon kívül nem tettem bele kristálycukrot.
- 350 g teljes kiőrlésú búzaliszt (BL196)
- 12 g sütőpor
- csipet só
- 12 g eritrit (ennyi volt itthon)
- 150 g ráma
- 1 tojás sárgája
- 2 ek. tejföl
- 2 ek. xilittel készült sárgabarack lekvár
- 7 db normál méretű alma
- fél citrom leve
- 1 kk. fahéj
- A tésztához való szárazanyagokat (liszt, só, eritrit, sütőpor) összekeverjük, majd hozzáadjuk a többi anyagot és összegyúrjuk. Normál pite tésztánál (finomlisztes) kissé keményebb, de összeálló tésztát kell hogy kapjunk.
- Két részre osztjuk, mélyhűtőben fél órát pihentetjük.
- Közben megpucoljuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljül az almákat, rácsavarunk egy fél citrom levét, 1 kk. fahéjjal ízesítjük, majd 8-10 perc alatt megpároljuk. (Levét elpároljuk, hogy ne legyen nagyon tocsogós, mert akkor nagyon eláztathatja a tésztát.) Hűtjük.
- Egy 20 x 26 cm tepsibe (én fóliával kibéleltem) nagy lyukú reszelőn belereszeljük a tészta egyik felét, erre kerül az almatöltelék, majd ráreszeljük a tészta másik felét.
- Hideg sütőben indítva, 180 fokon, 1 óra alatt készre sütöttem. Ha a teteje nagyon pirulna, egy darab fóliával letakarhatjuk.
- Amikor teljesen kihűlt, 4 x 4 cm-es kockákra vágjuk.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Másnapi tapasztalat: Az almatöltelék megpuhítja a tésztát, kellemesen omlós lesz a sütemény alja, a teteje viszont ropogós maradt.
Finomlisztből, cukorral készült almás pite receptemet itt találod: almáspite recept
2016.09.09. Most xilittel és lekvár nélkül készítettem az almáspitét. A hozzávalók annyiban tértek el a fentiektől, hogy 50 g xilitet, 1 egész tojást és 3 ek. tejföl adtam a tésztához. Ja, és a töltelék extrém sok lett, mert az itthon lévő összes almát felhasználtam. Az alma jóízű volt, viszont nem volt túl ropogós, így csak a pulton szomorkodtak, hát gondoltam akkor hajrá, mind belekerült a pitébe. 🙂 A tészta összeállítása és sütése a fentiek szerint történt. Félidőben a tészta tetejét fóliával letakartam, úgy sütöttem tovább. Amikor kihűlt szépen felszeleteltem. A szeletelés a sok töltelék miatt kicsit nehezebben ment a megszokottnál, de végül azért sikerült.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.