Három sütemény receptemből állítottam össze ezt a finom almás-habos linzerkocka nevű süteményt. A héten készítettem először – de nem utoljára -, kollegáknak kóstolót is vittem belőle. Szerénység nélkül állíthatom, hogy mennyei finomra sikeredett. Pillanatok alatt elfogyott, úgyhogy nem tudom megmondani, hogy mennyi ide tartható el, mert 24 órát sem “élt meg”. Nekem az a legnagyobb dicséret, ha ízlik az általam készített sütemény vagy étel a családnak, barátoknak, “tesztelőknek”. Szóval a recept felkerül a weboldalra, hogy legközelebb is el tudjam készíteni. Remélem Neked is tetszik és ízlik majd kedves Olvasóm!
Almás-habos linzerkocka
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 250 g finomliszt
- 100 g zsír
- 1 tojás sárgája
- 100 g kristály cukor
- ½ cs. sütőpor (7 g)
- csipet só
- kb. 2 ek. tejföl
Töltelék alá:
- 60-70 g darált mandula/dió
Töltelékhez:
- 1,5-2 kg alma reszelve
- ízlés szerint cukor
- 2 kk. fahéj
- 1 citrom leve
- 1 csomag főzős vaníliás puding
Tetejére a habhoz:
- 6 tojás fehérje
- 150 g porcukor
Leírás
Almatöltelék:
- Az almákat megmossuk, megpucoljuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
- Fahéjjal, ízlés szerint cukorral, citrommal megpároljuk.
- A pudingport egy kis hideg vízzel feloldjuk (0.5-1 dl víz), és az almatöltelékhez adjuk, alaposan elkeverjük. Kevergetve még pár percig főzzük. (Szépen be is sűrűsödik az alma leve a pudingporral.)
- Félretesszük hűlni.
Tészta:
- A sütőt 160 fokra előmelegítjük.
- A hozzávalókból tésztát gyúrunk: lisztet, sütőport, sót, kristály cukrot elkeverjük, elmorzsoljuk a zsírral, végül hozzáadjuk a tojást és annyi tejfölt amennyit felvesz, kb. 2 evőkanálnyit.
- A tésztát kb. 30 x 35 cm téglalap formára nyújtjuk, tepsire tesszük, 15 perc alatt elősütjük. (Én a sütőpapíron nyújtom, így nagyon egyszerű, mert nem kell átemelni a nyújtólapról a tepsire, csak egy gyors mozdulattal áthúzom a sütőpapírral együtt.)
Sütemény összeállítása:
- Az elősütött tésztát megszórjuk a darált mandulával, erre kanalazzuk az almatölteléket. Szépen elosztjuk rajta, hogy mindenhová azonos mennyiség jusson.
- A süteményt előmelegített sütőben, 160 fokon kb. 40 perc alatt megsütjük.
- Kivesszük a süteményt a sütőből, de még nem kapcsoljuk ki a sütőt.
- Közben a tojások fehérjét felverjük a porcukorral és ezt a kemény tojáshabot a sütemény tetejére kenjük és a habbal együtt még 20 percig tovább sütjük.
- Tepsin hagyjuk kihűlni a süteményt. Csak akkor szeleteljük, ha teljesen kihűlt!
- Szeletelni vizes késsel lehet szépen, a száraz kés pengéje elhúzza a tojáshabot.
- Ebből a mennyiségből, 1 tepsivel, azaz 35 szelet lett.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.