Gyors és finom! Szezámos ropi készítése egyszerűen. Tésztájában felesben teljes kiőrlésű liszt és finom liszt is van. Formával vágtam, de természetesen használhatunk derelyevágót is hozzá. Tetejére ízlés szerint magvak, kömény de akár reszelt sajt is szórható.
Szezámos ropi
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 200 g finomliszt (BL-55)
- 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt (BL-196)
- 2 kk. só
- 1 nagy méretű tojás
- 2 dl főzőtejszín
- 50 g Ráma margarin
Tetejére:
- 1 tojás kenni
- szezámmag szórni
- só (ízlés szerint)
Leírás
Előkészítés:
- A liszteket, és a sót kimértem, összekevertem.
- Hozzáadtam a többi alapanyagot, összegyúrtam a tésztát. Ha szükséges (ha túl száraz a tészta) még 1-2 evőkanálnyi vizet adunk hozzá.
- Amikor összeállt a tészta egy nejlonzacskóba tettem, és a hűtőben pihentettem egy napot.
Elkészítés:
- Másnap a tésztát enyhén lisztes felületen elnyújtottam (22 x 31 cm téglalap nagyságúra).
- Megkentem a felvert tojással, megszórtam szezámmaggal és sóval.
- Majd a vágóformát ráraktam, jól belenyomtam, majd a formát levettem róla. (Ahol esetleg nem vágta át a vágó vagy a rudak egymáshoz ragadtak, ott derelyevágóval kicsit rásegítettem, elvágtam a tésztát.)
- Végül sütőpapírral fedett tepsire rakosgattam a ropikat, pont egy normál méretű tepsibe fért bele.
- Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percet, majd 220 fokon még 10 percet sütöttem, így összesen 30 perc alatt sült meg. (26 + 1 db lett belőle.)
♥ És akkor következzenek a fotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.