Gyorsan elkészíthető és napokig finom ropogós marad! Sós rudacska a mama 1954-es kiadású szakácskönyvéből. Tetejére ízlés szerint tehetünk köménymagot, sajtot vagy magvakat.
- 310 g finomliszt (BL-55)
- 170 g vaj
- 10 g élesztő
- 1 dl tejszín
- 1-2 kk. só (ízlés szerint)
- 1 tojás kenni
- köménymag szórni
- Liszttel, vajjal, tejszínben áztatott élesztővel, sóval tésztát gyúrunk. (Nem kell keleszteni.)
- A tésztát kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, felvert tojással megkenjük, köménnyel meghintjük.
- Vékony rudakra vágjuk, tepsire tesszük, majd forró sütőben sütjük.
- Előmelegített sütőben nekem 220 fokon, 12 perc alatt sült meg.
Kb. 1,5 tepsivel lett belőle. Ez persze függ attól hogy milyen vékonyra nyújtjuk és milyen sűrűn vagy ritkán tesszük a tepsire.
♥ És akkor következzenek a fotók, klikk a képre …
2019.05.01. Ma ismét elkészítettem ezt a finomságot, azzal a különbséggel, hogy a sütőpapíros tepsin vágtam fel, kentem le és szórtam meg a tésztát. Ezzel a technikával rengeteg időt megspóroltam, hiszen nem kellett egyesével átrakosgatni a rudakat a tepsire. A képeket is mutatom:
2020. december – Sós krékert készítettem, a sós rudacskából. Minden ugyanaz, mint a receptben, csak a formázás eltérő. Kis négyzetekre vágtam, úgy sütöttem a tésztát. Így ebben a formában könnyebben csomagolható, kevésbé törik össze. Kiváló gasztroajándék.
2021.12.21. Dupla adag tésztát (620 g liszt) kevertem be (dagasztógéppel pár perc alatt készen is volt). Majd három egyenlő részre osztottam a tésztát. Sütőpapíron kb. 30 x 30 cm méretűre kinyújtottam az első darabot, tojással megkentem, mákkal megszórtam, derelyevágóval négyzetekre vágtam, papírral együtt a tepsire áthúztam, majd előmelegített sütőben megsütöttem. Mákos, szezámos-borsos és sajtos ízesítéssel készítettem ezzel a technikával. Egy kerek és egy szögletes dobozzal lett ebből a dupla adagból. Nem egész egy óra alatt már a pulton illatoztak a friss, ropogós krékerek.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.