A megszokott diós sárgabaracklekváros zserbó helyett, most mákkal és saját szilvalekvárral készítettem el a zserbót. Finom, kiadós és mutatós sütemény.
Mákos zserbó
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 350 g búzafinomliszt
- csipet só
- 50 g cukor
- 3 g szárított élesztő
- csipet sütőpor
- 1 tojás
- 70 g vaj
- 80 g házi sertészsír
- 80-100 g tejföl
Töltelékhez:
- 150 g darált mák
- 150 g porcukor
- kenhető szilvalekvár (nekem házi)
Kenni:
- 1-2 ek. tejföl
Tetejére máz:
- 60 g vaj
- 50 g porcukor
- 25 g cukormentes kakaópor
Leírás
- A hozzávalókból összeállítottam a tésztát, puha de nem ragacsos tészta lett belőle. (Nekem 80 g tejföl elegendő volt hozzá, de minden liszt más, így elképzelhető, hogy igényli a 100 g-ot)
- Letakarva a konyhapulton fél órát pihent.
- Addig kimértem a töltelékhez a mákot és a porcukrot.
- Amikor letelt a pihenő idő, három egyforma részre osztottam a tésztát.
- Sütőpapíron kinyújtottam az első tésztát (20 x 30 cm), majd sütőpapírral együtt a tepsire helyeztem. Megkentem jóféle házi szilvalekvárral, majd megszórtam a cukros mák felével.
- Erre kerül a második kinyújtott lap, majd ismét lekvár és cukros mák, végül az utolsó tésztalap.
- Az összeállított süteményt megkentem tejföllel, megszúrkáltam villával, majd 30 percet pihentettem a konyhapulton.
- Lassan, közepes hőmérsékleten sütöttem, míg a teteje szép, egyenletes világospirosra nem sült. (Az én sütőmben hideg sütőben indítva majd 170 fokon, 35-40 perc volt.)
- Amikor kihűlt, tetejét csokimázzal vontam be. Vajat megolvasztottam, beletettem a porcukrot, kakaóport, majd kevergetve összeolvasztottam őket, míg szép selymes nem lett a máz. Melegen a sütemény tetejére öntöttem és elkentem rajta. Amint megdermed, szépen szeletelhető.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
A tányéron a mákos zserbó mellett omlós diós linzer és marcipános kekszgolyó látható.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.