Karácsonykor elmaradhatatlan nálunk a gesztenyés kifli. Idén kifli forma helyett, kis falatkákat készítettem, mert nagyon megtetszett a neten, amikor szembe jött velem. Kalcirecept.hu oldalon mini falatnyi bejgli néven lehet megtalálni, onnan vettem a formázási ötletet. A süti alapja pedig a jól bevált karácsonyi gesztenyés kiflim, amit most három különféle töltelékkel sütöttem meg. Írom is a receptet, érdemes elkészíteni, mert nagyon finom.
Karácsonyi aprósütemény
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 450 g liszt
- 200 g vaj vagy ráma
- 70 g porcukor
- 1 kk. szárított élesztő
- 2 egész tojás
- 1-1,5 dl tejföl
Gesztenyés töltelékhez:
- 250 g gesztenyemassza
- ízlés szerint porcukor (ha cukormentes a gesztenye)
- 1 ek. tejföl
- 1 ek. rum
Mákos töltelékhez:
- 100 g mák
- 70 g porcukor
- citromhéj
- 6 ek. forralt víz
Diós töltelékhez:
- 100 g dió
- 100 g datolya
- 2-3 ek. sárgabarack lekvár
- 2 ek. rum
- 2 kiskanál cukor (ízlés szerint)
Tetejére:
- 2 tojás sárgája
- 1 tojás fehérje
Leírás
Előkészítés:
- A tészta hozzávalóiból lágy tésztát gyúrunk. (Először a lisztes, cukros, élesztős keverékkel elmorzsoltam a vajat, azután adtam hozzá a tojást és annyi tejfölt, amennyit felvesz.)
- A tésztát kb. fél órára félretesszük pihenni a hűtőbe, amíg a töltelékeket elkészítjük.
- A tepsiket sütőpapírral borítjuk.
- Egy kis tálba két tojás sárgáját, egy másikba pedig 1 tojás fehérjét teszünk. (Ezekkel fogjuk majd a süteményt megkenni.)
Elkészítjük a gesztenyés tölteléket:
- Összekeverjük a kiolvasztott gesztenyemasszát a többi hozzávalóval.
- A cukor mennyisége természetesen ízléstől függ.
Elkészítjük a mákos tölteléket:
- A hozzávalókat összekeverjük.
- Hűlni hagyjuk.
Elkészítjük a diós tölteléket:
- A datolyát késes aprítóba tesszük, ledaráljuk.
- Hozzáadjuk a többi hozzávalót, alaposan elkeverjük.
Aprósütemény elkészítése:
- A pihentetett tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 3 részre osztjuk.
- Az első adag tésztát kb. 25 x 35 cm téglalap alakúra nyújtjuk.
- Középen rátesszük a gesztenye tölteléket, a tésztát mindkét oldalon ráhajtjuk, kicsit rányomjuk, majd átfordítjuk a rudat, hogy az illesztés az aljára essen, majd szeleteljük. A darabokat sütőpapírral fedett tepsire tesszük.
- Így járunk el a másik két tésztadarabbal is, megtöltjük a mákos, majd a diós töltelékkel, szeleteljük, tepsire tesszük. (Két tepsi lesz ebből a mennyiségből.)
- Mindegyik falatkát alaposan megkenjük tojás sárgájával, kb. 30 perc pihentetés után (amikor már megszáradt) megkenjük a tojás fehérjével is.
- Ismét 30 percet pihennek a sütik a konyhapulton. (Én a száradási idők alatt kinyitom az ablakot, az ablak alatt a hűvösben pihennek a süteményeim.)
Sütés:
- Végül előmelegített sütőben, 180 fokon 30-35 perc alatt készre (szép aranybarnára) sütjük.
- Sütés közben megcseréltem és átfordítottam a tepsiket.
- Tepsin hagytam kihűlni a süteményeket.
Megjegyzés
Ha a tojás sárgája jól rászárad a tésztára és csak utána kenjük le a fehérjével, akkor sütésnél szép cirka lesz a teteje. Érdemes megvárni a száradási időket, mert így szép mutatósak lesznek a sütemények.
A sütemény jól fagyasztható, én egy héttel karácsony előtt elkészítettem és majd 24-én reggel veszem elő a mélyhűtőből. Magától hagyom kiolvadni. Ebéd után már fogyasztható.
A sütemény jól fagyasztható, én egy héttel karácsony előtt elkészítettem és majd 24-én reggel veszem elő a mélyhűtőből. Magától hagyom kiolvadni. Ebéd után már fogyasztható.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.