Horváth Ilona szakácskönyvében találtam ezt a süteményt, sokszor sütöttem már. Ő puha mézeskalácsnak nevezte, de én átneveztem, mert ez tényleg 30 perc alatt elkészíthető és csak ízében hasonlít nekem a mézeskalácsra, állagában nem. Én a mézen kívül egyáltalán nem teszek bele cukrot, szóval kicsit máshogy készítem, mint ahogy ő ajánlotta. Nem bonyolult, kimérem az anyagokat, összekeverem, tepsibe simítom a tésztát és már süthető is. Kissé tömörebb a tészta mint egy piskóta, de finom. Esetleg lekvárral is megkenhető, de nálunk így simán szereti a család.
- 250 g méz
- 1 egész tojás
- 1 tojás sárgája
- késhegynyi fahéj
- 250 g liszt
- 1 kk. szódabikarbóna
- Tetejére: vágott mandula (elhagyható)
- A sütőt 170 fokra állítjuk, előmelegítjük.
- A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával.
- A tepsit sütőpapírral borítjuk, vagy vajazzuk és lisztezzük. (Ez egy kisebb tepsire való adag, tepsiméret: 20 x 25 cm) Nem kell megijedni, amikor belekerül a tepsibe, mert lapos, de sütés közben kétszeresére emelkedik a tészta, szép magas lesz a sütemény.
- Mézet meglangyosítjuk. Hozzáadjuk a tojásokat, fűszert, összekeverjük.
- A mézes masszához hozzáadjuk a szódabíkarbónával elkevert lisztet, jól elkeverjük.
- Belekanalazzuk a tepsibe. (Kicsit keményebb a tészta, nem nagyon folyékony.)
- Tetejét megszórjuk a szeletelt mandulával.
- Előmelegített sütőben, 170 fokon 20- 25 perc alatt készre sütjük. (tűpróba)
- Ha kihűlt vékony szeletekre vágjuk.
Ha valaki szeretné kicsit "feltúrbózni" akkor ne tegyen mandulát a tetejére. Sütés és kihűlés után vágja két lapra, kenje meg savanykás lekvárral és vonja be olvasztott csokoládéval. Nagyon finom!
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2019.03.05. Mutatom a lekváros – csokis változatot is. Elnézést, kicsit siettetni kellett a szeletelést, még nem teljesen dermedt meg a csoki, így hagy maga után némi kivetnivalót a szépsége. Viszont az íze nagyon finom! 🙂
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.